Arhiepiscopul Dunării de Jos în Pastorala de Crăciun: Adevăratul sens al Nașterii Domnului este renașterea spirituală

„Acesta este adevăratul sens al Naşterii Domnului: renaşterea spirituală şi în chip real revenirea la o viaţă asemănătoare cu a pruncilor nevinovaţi, curaţi la inimă, plini de voioşie în manifestările lor comunitare, spontane şi iubitoare, fără condiţionări trecătoare”, a notat Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos în Pastorala de Crăciun.

„Ei iubesc sincer şi dezinteresat pe mama şi pe tata, pe bunicul şi pe bunica, pe dascăli, pe preot şi pe toţi oamenii pe care îi întâlnesc. De aceea, pentru că au atitudinea Fiului lui Dumnezeu, Pruncul de la Betleem, sunt cei mai credibili martori ai bucuriei Naşterii Domnului pentru noi toţi”, a explicat Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Doar în această realitate, a vieţii trăite cu puritate de copil, vegheată atent de părinţi şi de educatori, înţelegem de ce Domnul, prin întrupare, ne-a îndemnat să-i luăm pe copii ca modele în viaţa noastră mult prea afundată în griji, în preocupări solitare şi în atitudini adesea neprietenoase faţă de semeni, orientate mai mult spre bucuriile efemere, prea costisitoare, prea zgomotoase şi uneori prea artificiale, fără duh paşnic, fratern, comunitar şi filantropic”.

IPS Casian a subliniat că „acesta este înţelesul real al sărbătorii Crăciunului, pe care l-am moştenit ‹din moşi strămoşi›, de la Dunăre şi Carpaţi, aşezat delicat în imensa ‹câmpie› a sufletului românesc generos! Nu întâmplător, chiar copiilor, la noi, la români, de secole bune, le-a revenit menirea sfântă de a ne vesti Naşterea Domnului, pe cea mai sensibilă ‹coardă› a bucuriei, colindul”.

„Ei, când ne aduc vestea Naşterii Domnului prin ‹colindul sfânt şi bun›, sunt şi mesagerii îngerilor, dar şi ai magilor şi ai păstorilor. Ei actualizează în sufletele noastre Evanghelia, cu înţelesurile ei suave care, accesibilă celor mici şi celor mari, la sat şi la oraş, ne adună într o unică Liturghie”.

„Aşa a devenit poporul nostru primitor de Dumnezeu, în suflete, în inimi, în case şi în toate manifestările sale comunitare, păstrate înţelept în datini, în obiceiuri şi în tradiţii, la sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului!” a explicat Arhiepiscopul Casian.

Pastorala de Crăciun a Înaltpreasfințitului Părinte Casian poate fi lecturată complet aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente