Arhiepiscopul Dimitrie al Americii s-a retras din scaunul arhiepiscopal

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dimitrie și-a depus sâmbătă demisia din treapta de Primat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii după ce a avut o întâlnire cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la Constantinopol.

Cererea de retragere a Arhiepiscopului în vârstă de 91 de ani va fi analizată de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice în ședința de joi, 9 mai, când se așteaptă să fie discutată și problema succesiunii în scaunul arhiepiscopal al Americii.

Anunțul oficial al Patriarhiei Ecumenice menționează că „sâmbătă, 4 mai 2019, Sanctitatea Sa a primit în audiență pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Senior Dimitrie al Americii, care l-a informat cu privire diferite aspecte ce implică de Dumnezeu păzita eparhie a sa”.

„În plus, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și-a depus cererea de retragere din scaunul Sfintei Arhiepiscopii a Americii, pe care a păstorit-o cu iubire de Dumnezeu pentru douăzeci de ani”, se mai arată în comunicat.

Cu mai multe ocazii, Patriarhul Bartolomeu i-a cerut Arhiepiscopului Dimitrie să se retragă. După mai multe discuții, s-a convenit ca Arhiepiscopul să-și părăsească atribuțiile după sărbătoarea Sfintelor Paști.

Arhiepiscopul Dimitrie Trakatellis s-a născut în Tesalonic, Grecia, în data de 1 februarie 1928.

A studiat la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Naționale și Kapodistriene din Atena, pe care a absolvit-o în 1950. A devenit diacon în 1960 și a fost hirotonit preot în 1964.

S-a mutat în Statele Unite în 1965, unde a absolvit Facultatea de Arte și Științe la Universitatea Harvard și și-a susținut teza de doctorat în 1972.

În data de 18 septembrie 1999, Arhiepiscopul Dimitrie a fost întronizat la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime ca Primat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America.

Pe parcursul timpului, Arhiepiscopul Dimitrie s-a întâlnit cu mai mulți demnitari de stat, precum Președinții William Jefferson Clinton, George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump, secretari de stat, senatori, congresmeni și alte oficialități.

În fiecare an a participat la recepțiile organizate la Casa Albă cu ocazia Zilei Independenței Greciei, unde a ținut discursuri afirmând unicitatea relației eleno-americane.

În calitate de lider religios la nivel național, Arhiepiscopul Dimitrie a fost invitat să binecuvânteze Convențiile naționale ale republicanilor și ale democraților americani din 2000, 2004, 2008 și 2016.

De asemenea, el a participat la ceremoniile inaugurale ale președinților Statelor Unite ale Americii.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas

Comentarii Facebook


Știri recente