Arhiepiscopul Casian către pelerini, la Niculițel: Sunteți flori pe pământul reavăn al muceniciei

Arhiepiscopii Teodosie al Tomisului și Casian al Dunării de Jos au slujit împreună cu Episcopul Visarion al Tulcii lângă Bazilica de la Niculițel sâmbătă, în ziua cinstirii Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit predica după citirea textului evanghelic. Ierarhul a vorbit despre mucenicie și a apreciat două fapte remarcabile pe care le-a numit miracole: descoperirea moaștelor de la Niculițel în plin regim ateu comunist și prezența continuă și numeroasă a credincioșilor aproape de sfinți.

„Aici s-a vărsat sânge pentru Hristos. Aici s-a săvârșit Liturghia iubirii totale”, a spus IPS Casian.

„Sfinții Mucenici sunt cei care L-au urmat întru totul pe Hristos, care n-au considerat că păstrarea sângelui lor pentru încă 10, 20, 30, 40 sau 50 de ani este un câștig. Ci că este un câștig să mărturisească și să sfințească mărturisirea cu sânge, iar pe sângele lor să se construiască mărturia locului sfințitor”.

IPS Teodosie, IPS Casian și PS Visarion liturghisesc de sărbătoarea Sfinților Mucenici de la Niculițel. ©Episcopia Tulcii

„Mucenicul e altarul lui Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul amintind că în temnițe, când nu exista altar se săvârșea Liturghia pe pieptul unui credincios jertfelnic.

„Sfinții mucenici sunt primele altare incontestabile. 36 de altare într-un loc. Ca soarele, de la Niculițel, strălucesc 36 de raze”, a continuat Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Și iată minunea! Multe locuri din lume au cunoscut în primele trei veacuri sânge vărsat pentru Hristos (…) Dar în timp ce în alte locuri au dispărut aceste mlădițe, și doar istoria lor se mai scrie în câte o carte, iată, la Niculițel, o minune. După 1600 de ani, atunci când se încerca de către noi noi, românii, să uităm de Dumnezeu pentru a uita de noi, să uităm de iubire, tocmai atunci, adică acum 51 de ani, au ieșit din pământ să mărturisească din nou bravii mucenici”.

Sărbătoarea a început ieri seară, vineri 3 iunie, la mănăstirea Cocoș, care adăpostește Sfintele Moaște ale Sfinților încă din anul 1973, prin slujba Vecerniei cu Litie și Priveghere, oficiată de Episcopul Tulcii. Ulterior, raclele cu Sfintele Moaște au fost duse în martirionul bazilicii din Niculițel, pentru ziua de sărbătoare. ©Episcopia Tulcii

Mai departe, ierarhul s-a adresat credincioșilor prezenți în număr mare la eveniment, veniți din Tulcea, Constanța, Galați, București și din alte zone ale țării.

„Dumneavoastră sunteți flori pe pământul reavăn al muceniciei sfinților de la Niculițel”.

Sărbătoarea s-a încheiat după ce toți creștinii care au participat la slujbă au trecut prin fața baldachinului cu sfinte moaște și s-au închinat şi rugat sfinților. ©Episcopia Tulcii

„Acesta e miracolul, că sfinții nu sunt singuri (…) În Occident sunt foarte multe moaște, dar stau în camere închise. Aici, deși era perioadă de prigoană și trebuiau ascunse semnele sfinte, Sfântul Episcop Chesarie și-a trimis ucenicul, pe mai tânărul, dar foarte hranicul luptător și mărturisitor călugăr și arhiereu Gherasim cu părintele consilier Capaciurea și au intrat în mâlul în care stăteau sfintele moaște, le-au dezrobit, le-au adus la suprafață; și astfel a început pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române o perioadă de primăvară spirituală, când s-a descoperit cel mai vechi altar din Europa”.

Celor prezenți s-au adresat la finalul slujbei Arhiepiscopul Teodosie, Episcopul Visarion, dar și reprezentanți ai autorităților județene din Tulcea.

Episcopul Tulcii discută cu refugiații ucraineni de la Niculițel. ©Episcopia Tulcii

La sfârșitul sărbătorii, un moment special l-a constituit întâlnirea celor trei ierarhi, prezenți la slujbă, cu refugiații ucrainieni cazați la sediul Protopopiatului Niculițel.

Întregul eveniment a fost transmis live de Radio Dobrogea al Arhiepiscopiei Tomisului.


Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente