Arhiepiscopul Casian a participat la evenimentul dedicat Zilei Iei de Muzeul Eparhial din Galați

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat vineri seară la momentele culturale dedicate Zilei Iei de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (Muzeul Eparhial din Galați).

Evenimentele au debutat în Sala „Sergiu Dumitrescu”, unde a fost vernisată expoziția temporară „Dăinuire” a artistei plastice Diana Melnic și o expoziție de ii și costume populare cusute manual reprezentative pentru zona de Sud a Moldovei, dar și pentru alte zone geografice ale țării.

În curtea muzeului a fost organizat un târg al meșterilor populari, reprezentând meșteșugurile tradiționale practicate în zona Dunării de Jos, de la care vizitatorii au putut achiziționa produse alimentare tradiționale și obiecte de artă populară.

Muzeul Eparhial din Galați a găzduit vineri, 21 iunie 2024, un spectacol de folclor dedicat Zilei Iei. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Pe scena în aer liber din curtea muzeului au avut loc momente de muzică și dans tradițional susținute de Ansamblul folcloric „Doinița Covurluiului”, Ansamblul „Dor de tei”, Ansamblul de Cântece și Dansuri „Flori Dunărene” din Braniștea, Grupul Folcloric „Sălcioare Dunărene” al Inspectoratului Școlar Județean Galați și alți tineri artiști.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a adresat un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru efortul pe care tinerii gălățeni, călăuziți de părinții și bunicii lor, îl depun în susținerea datinilor, tradițiilor și obiceiurilor strămoșești și în promovarea portului tradițional românesc.

La eveniment au participat numeroși copii și tineri îmbrăcați în costume românești, împreună cu părinții și bunicii lor.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Eparhial din Galați în parteneriat cu Școala de dans „Tăbuș”.

La finalul evenimentului dedicat Zilei Iei la Galați, participanții s-au prins în horă alături de artiștii populari. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Scopul a fost de a contribui la păstrarea, transmiterea și valorificarea comorilor creației populare și a folclorului autentic specifice Dunării de Jos.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente