Arhiepiscopul Casian a oficiat o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, Cosma Petrovici

Arhiepiscopul Casian a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, Episcopul Cosma Petrovici, care a păstorit Eparhia Dunării de Jos între anii 1924-1947.

Slujba parastasului a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală.

Ierarhul comemorat a inițiat și s-a preocupat, în perioada 1928-1939, de construirea unui Așezământ pentru educația tinerilor la Galați, din fondurile proprii ale episcopiei. Confiscat de regimul comunist, a fost retrocedat după 50 de ani, reamenajat și dotat prin eforturile actualului păstor al Eparhiei, IPS Casian.

Astăzi este cunoscut ca Aşezământul Social-Filantropic „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi, în cadrul căruia funcționează o mănăstire, un centru medical și un centru multifuncțional de servicii sociale, unde 100 de copii primesc zilnic găzduire, hrană, educație, asistență medicală și formare pentru viață.

Arhiepiscopul Casian a prezentat sintetic viața și activitatea predecesorului său.

„Este un ierarh demn care a suferit în timpul regimului comunist, prin îndepărtarea din scaunul eparhial în anul 1947. Înainte de a fi episcop, a crescut opt copii și el este unul dintre primii preoți în Moldova, în Botoșani, unde a organizat la Pomârla un mare orfelinat în timpul Primului Război Mondial”.

„La Galați, de numele său este pentru totdeauna viu și prezent actul filantropic prin clădirea impunătoare a Orfelinatului eparhial, a clădirii Seminarului Teologic «Sfântul Apostol Andrei» și, în general, prin îndrumarea clerului de a gospodări bine bunurile materiale pentru a putea întreține cu ele creștinii în timpuri grele ca și în zilele noastre”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.

Episcopul Cosma Petrovici s-a născut în Brăila, în 11 ianuarie 1873. Întronizat în 29 iunie 1924 şi păstorește până la retragerea din scaun (29 august 1947).

A finalizat lucrările de ridicare a bisericii monumentale de la Mănăstirea Celic Dere, sfințită în 1932. Inițiază și construiește un internat de fete (1928-1939), inaugurează noua clădire a Seminarului „Sf. Andrei” din Galați (11 mai 1925), inițiază editarea periodicelor bisericești, „Căminul” (1925-1941) și „Vestitorul” (1926-1949). A trecut la Domnul în 16 decembrie 1948 în Galați.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente