Arhiepiscopul Calinic va sluji de sărbătoarea Sf. Neagoe Basarab la Curtea de Argeş

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, va sluji miercuri la Catedrala din Curtea de Argeş cu prilejul sărbătorii Sfântului Neagoe Basarab, ctitorul lăcaşului de cult care a împlinit anul trecut 500 ani de la sfinţire.

Tot miercuri se împlinesc nouă ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la demnitatea de Arhiepiscop.

Programul liturgic va începe în această seară cu Slujba Privegherii şi a Acatistului Sf. Neagoe Basarab în Catedrala Arhiepiscopală.

„Mâine dimineață  Sfânta Liturghie va fi oficiată pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale  de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună un  sobor de preoți și diaconi”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Ciprian Necula, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Răspunsurile în această seară și mâine la Sfânta Liturghie vor fi oferite de corul Seminarului Teologic ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

Sfântul Neagoe Basarab

Descendent din familia Craioveştilor, Sfântul Neagoe Basarab a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521.

Trăsăturile dominante ale politicii Sfântului Neagoe Basarab au fost nu numai lupta pentru întărirea puterii centrale, organizarea militară, diplomaţie şi dezvoltarea economică a ţării, ci mai ales iniţierea şi sprijinirea vieţii culturale.

În acest sens a continuat activitatea tipografică, începută de către Radu cel Mare, a dat la tipar „prima creaţie de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic şi enciclopedic“:„Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie“.

De asemenea, ne-a lăsat moştenire biserici şi mănăstiri, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Curtea de Argeş.

Ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a adus în ţară sfintele sale moaşte de la mănăstirea athonită Dionisiu.

Tot în timpul domniei sale, la 16 august 1517, a doua zi după târnosirea ctitoriei lui Neagoe Basarab la Curtea de Argeş, a avut loc prima canonizare de pe teritoriul ţării noastre, a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, întrucât, nota biograful său, stareţul Gavriil, protosul Sfântului Munte Athos, „sfântul face zi de zi minuni“ .

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a trecut la cele veşnice în 15 septembrie 1521, fiind înmormântat în ctitoria sa din Curtea de Argeş.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie, ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente