Arhiepiscopul Calinic invită pelerinii la hramul Schitului Mănăstioara-Udești

Arhiepiscopul Calinic i-a invitat pe suceveni la hramul Schitului Mănăstioara-Udești, recent reînființat.

Invitația a fost adresată duminică la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, unde ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

„Să nu uitați că nu departe de oraș și află Schitul Mănăstioara, un loc cu importanță istorică covârșitoare. Acolo, părintele stareț, părintele arhimandritul Serafim, se ocupă de lucrările de restaurare a bisericuței, de construire a unei case monahale și, desigur, se află în curs de proiectare proiectul pentru o nouă biserică”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Schitul de călugări Mănăstioara-Udești a fost reînființat în anul 2021 și își va serba hramul marți, de Schimbarea la față a Domnului.

Conform tradiției, schitul se află în zona în care, la mijlocul secolului al 15-lea, Bogdan al 2-lea, domnul Țării Moldovei și tatăl lui Ștefan cel Mare, a fost ucis de Petru Aron.

Această întâmplare l-a determinat pe tânărul Ștefan să se ascundă în pădurea Plăvălar, în scorbura unui stejar. Din acest arbore s-ar fi construit ulterior o biserică, în jurul căreia s-a edificat și un schit de călugări.

Istoric

„Mărturiile și toponimele vorbesc, într-adevăr, de existența în zonă a unui schit de lemn. Biserica actuală este de secol 18. Se știe foarte clar că există o inscripție pe iconostas care vorbește de anul 1775, anul în care călugării din acel schit au emigrat din Bucovina în regat pentru că nu au vrut să trăiască cu noua cârmuire austriacă”, a declarat pentru Trinitas TV Arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial la Sectorul monumente, patrimoniu și arhitectură al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Biserica a suferit restaurări în anul 1848-1849 și la începutul secolului 20. Biserica este compartimentată în pronaos, naos și altar. Absidele laterale, precum și abside altarului, au formă poligonală și prezintă un decor sculptat în mod aparte, unic, am putea spune, în zona aceasta a județului Suceava”.

„Având în vedere faptul că este un monument istoric înscris în lista monumentelor istorice, prin purtarea de grijă și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a început un amplu proces de restaurare, de conservare a acestei biserici”, a explicat Arhid. Vasile Demicuc.

Biserica de lemn are hramurile Intrarea Maicii Domnului în Biserică și Schimbarea la Față a Domnului.

Detalii despre istoria Schitului Mănăstioara-Udești pot fi consultate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Știri recente