Arhiepiscopul Calinic al Argeşului: Grija și empatia pentru cei bolnavi ne aduc mai aproape unii de ceilalți

„Grija și empatia pentru cei bolnavi sunt sentimentele care ne aduc mai aproape unii de ceilalți, ajutându-ne să fim mai buni, mai iertători și mai înțelegători”, a afirmat duminică Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

Părintele Arhiepiscop a slujit în a doua duminică din Post la mănăstirea argeşeană Văleni.

La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu ierarhul lor monahiile aşezământului monastic, precum şi numeroşi credincioşi.

Mănăstirea Văleni, scurt istoric

Mănăstirea Văleni, așezată în loc pitoresc pe Valea Râului Topolog, atrage în fiecare zi de sărbătoare foarte mulți credincioși care vin să se roage și să admire frumusețea naturii înconjurătoare. A fost întemeiată în a doua jumătate al sec. XVII-lea, de călugărul Zaharia Grădişteanu. O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dărâmată, iar în locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi biserici.

Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbuşit, antrenând în cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Patriarhul Justinian Marina

Redeschisă oficial în anul 1990, sub binecuvântarea şi ajutorul Arhiepiscopului Calinic, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului monahal.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente