Arhiepiscopul Atenei: Învierea lui Hristos nu se limitează la urări pascale cu limbaj de lemn. Învierea este o taină

Învierea lui Hristos nu poate fi limitată la niște urări pascale cu un conținut vag și cu limbaj de lemn, atrage atenția Arhiepiscopul Ieronim al Atenei în mesajul său de Paște.

„Învierea este o taină și are loc într-o Persoană: Eu sunt învierea și viața, ne spune Hristos și ne invită la o străduință a credinței care dă naștere nemuririi: cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Învierea nu este o ideologie, este o relație”.

Preafericitul Părinte Ieronim le transmite credincioșilor ortodocși din Grecia că „nu există niciun mesaj mai esențial decât mărturisirea că Hristos a înviat și a biruit moartea”.

„Hristos înviază și ne înviază pe noi toți împreună cu El. Ne ridică din adâncurile iadului și ne dăruiește perspectiva și speranța vieții veacului ce va să fie, a Împărăției Lui veșnice și adevărate”.

Arhiepiscopul Atenei afirmă că „în primele ore de după Înviere, suferința și plângerea par să părăsească viața oamenilor. Nu vor trece însă multe zile de la acest sfințit praznic și tragedia contemporaneității ne va conduce la confirmarea că durerea și plânsul nu încetează să ne însoțească pașii în lumea aceasta”.

„Și atunci se nasc întrebări firești: Cum a fost moartea înfrântă? Ce viață ne-a dăruit Hristos dacă în jurul nostru oamenii continuă să sufere, să se îmbolnăvească, să fie prigoniți? Cum de mai există realitatea morții”?

Răspunsul la aceste întrebări se regăsește în fraza „cu moartea pe moarte călcând”, explică Arhiepiscopul Ieronim al Atenei.

„Hristos folosește propria Sa moarte voluntară, aleasă în mod liber, și biruiește cu putere moartea pentru toți oamenii. De aceea, și viața pe care o dăruiește celor din morminte nu este oferită în condiții ideale, care oricum nu există în istorie, nu este străină de morminte, ci este o viață care izvorăște din morminte și continuă în paralel cu existența acestora. Se confruntă zilnic cu moartea și în final o biruiește”.

„Înainte de Hristos, oamenii abordau toate evenimentele și fenomenele vieții cu frică și sub amenințarea morții. După Hristos, noi, oamenii, integrați în Sfântul Său Trup – Biserica, vedem toate evenimentele și fenomenele morții prin Lumina sfântă și neînserată a Învierii, vieții și nemuririi. Moartea, care înainte de Înviere era ultimul dușman, este acum desființată și evoluează într-o biruință a iubirii lui Dumnezeu, într-o intrare în viața adevărată”.

Sursă foto: Romfea

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente