Arhiepiscopul Argeşului prezintă portretul și calitățile omului dispus să postească

Într-un mesaj transmis la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului a prezentat portretul și calitățile omului dispus să postească.

Ierarhul a pus în valoare învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare, consemnate în volumul „Despre post”, publicată la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

„Nouă, omenirii, ni s-a dat ca binecuvântare, încă de la (Facere 2:17) crearea din Sfatul Sfintei Treimi, o nevoință, care dimpreună cu rugăciunea pioasă ne ajută la întărirea firii noastre umane pentru a ne izbăvi de duhurile rele”.

„Marele Sfânt Părinte, Vasile cel Mare (330-379), în vremea Postului Mare a rostit învățături (omilii) despre post și despre beție: Dacă ar domni Postul, nu s-ar mai făuri arme, n-ar mai fi tribunale, n-ar mai fi închisori (…) Postul i-ar fi învățat pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, dar să izgonească și iubirea de arginți (parale), lăcomia și orice viciu (Omilia II, 5)”.

„Ne bucurăm să avem la îndemână portretul și calitățile omului dispus să postească. Iată cum descrie Sfântul Vasile cel Mare: Fața celui ce postește îți inspiră respect; nu e îmbobocită cu roșeală nerușinată, ci e împodobită cu o paloare pe care este zugrăvită înfrânarea; ochiul celui ce postește este blând, mersul măsurat, fața serioasă, netulburată de râs nestăpânit. Cel ce postește este măsurat la cuvânt și curat la inimă (Omilia I, 9)”, a subliniat Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Postul Adormirii Maicii Domnului se încheie în 15 august.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente