Arhiepiscopul Argeșului a vorbit la Academia Română despre Sf. Neagoe Basarab: Fiii săi suntem și noi

„Se cuvine să citim Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către Fiul său, Teodosie, și către fiii săi, printre care suntem și noi”, a afirmat miercuri Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului la Academia Română, unde a participat ca invitat special al sesiunii științifice „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte“.

„Sfântul Domnitor al Țării Românești, Neagoe Vodă Basarab, la 500 de ani de la începutul călătoriei spre lumea eternă, este astăzi și aici, în altarul științei și culturii al Academiei Române, privind cu bucurie pe urmașii săi, care amintesc de vremea lucrării sale”, a spus ierarhul.

El a mulțumit Academiei Române pentru implicarea în tipărirea operei sfântului în limbile română, engleză și greacă veche, volum apărut la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului cu sprijinul financiar al Guvernului României. Este „un omagiu adus sfântului domnitor”, a spus părintele arhiepiscop.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mai amintit despre climatul cultural în care a trăit și a scris Sf. Neagoe Basarab, evocând contemporani ai acestuia ca Erasmus din Rotterdam, Nicolaus Olahus, Niccolo Machiavelli sau Martin Luther.

Domnitorul cărturar nu a fost „cu nimic mai prejos decât contemporanii săi din Răsărit și Apus. A împletit în celebra sa carte de învățătură înțelepciunea duhovnicească, brodată pe spectrul social politic al vremii sale, cu o permanență și ca izvor de echilibru și demnitate plină de identitate ortodoxă românească”, a subliniat arhiepiscopul.

La eveniment au mai susținut prelegeri Președintele Academiei, acad. Ioan-Aurel Pop, Vicepreședintele Academiei, acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, acad. Eugen Simion, prof. dr. Dan Zamfirescu și prof. univ. dr. Laura Bădescu.

Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment a fost Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente