Arhiepiscopul Antim al Dunării de Jos comemorat la Galați în Duminica Tomii

Înaltpreasfințitul Părinte Casian și-a comemorat predecesorul, pe Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate duminică, 5 mai 2019, la Catedrala din Galați.

„Să nu-l uităm pe fericitul întru pomenire Antim, Arhiepiscopul Dunării de Jos, plecat la cele veșnice cu ani în urmă în ziua de Înviere, pentru care aducem prinos de cinstire memoriei sale”, a spus IPS Casian.

S-au împlinit 25 ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Antim. În acest context, actualul Chiriarh de la Dunărea de Jos a oficiat la finalul Liturghiei din Duminica Tomii o slujbă de pomenire.

Parastas pentru Arhiepiscopul Antim Nica. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ierarhul s-a rugat pentru sufletul Arhiepiscopului Antim, dar şi pentru toţi episcopii Dunării de Jos adormiţi în Domnul, informează Eparhia pe site-ul oficial.

Arhiepiscopul Antim Nica

Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut pe 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case.

Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 a primit hirotonia întru ierodiacon, apoi a trecut pe rând prin treptele de ieromonah (11 aprilie 1936), protosinghel (21 mai 1939) și arhimandrit (8 noiembrie 1940).

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi hirotonit arhiereu în data de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile Mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, Arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi Episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când Episcopul Cosma Petrovici a fost silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica a fost numit Episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării Episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

Arhiepiscopul Antim Nica – pictură, Catedrala din Galați. ©Arhiepiscopia Dunării de Jos

În anii de păstorire la Galaţi, Arhiepiscopul Antim a avut o activitate bogată pe plan administrativ și spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină Complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat lucrarea la Dunărea de Jos.

Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994 (1 mai).

Trupul Arhiepiscopului Antim Nica a fost înmormântat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente