Arhiepiscopul Alba Iuliei a resfinţit cel mai vechi locaş de cult din municipiul Sebeş

Arhiepiscopul Alba Iuliei a resfinţit duminică cel mai vechi lăcaş de cult din Municipiul Sebeş, biserica „Adormirea Maicii Domnului”, informează site-ul oficial al Eparhiei. 

Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1778, în formă de navă, anul acesta împlinindu-se 240 ani de la prima atestare documentară.

După resfinţire, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a oficiat Sfânta Liturghie şi a adresat celor prezenţi o omilie.

„În această zi, aici, noi ne-am umplut de bucuria prezenței lui Hristos, Care a spus: «Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor» (Mt. 18, 20). Da! Hristos este aici, cu Harul sfințitor, cu vestea mântuirii și cu splendoarea Raiului, căci acolo unde este Hristos, este și Raiul, cum spunea un cuvios athonit, părintele Tihon (†1968)”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica a fost construită în formă de navă, având zidurile din cărămidă, amănunt identificat pe fila unui Minei pe luna Noiembrie din anul 1778.

În decursul anului 1900 au avut loc ample lucrări de renovare în interiorul locașului de cult. Astfel, biserica a fost dotată cu un nou iconostas, iar bolta altarului a fost împodobită cu pictură, executată de Sava Henția.

Între anii 1957-1969 a fost efectuată o altă serie de lucrări de restaurare a locașului de cult, sub coordonarea preotului Iacob Bologa.

De asemenea, în acest interval de timp a fost pictat și restul bisericii, lucrare realizată de către pictorul Ioan Căzilă din Sibiu. Fiind afectată de igrasie, pictura a fost curățată în anul 1993 de același pictor, urmând să fie reînnoită și în decursul anului 2012 de către Ioan Botiș din Cluj-Napoca.

În anul 2008, o echipă de restauratori de la Departamentul de conservare-restaurare a Muzeului ,,ASTRA” din Sibiu au executat lucrări de consolidare şi completare a structurii şi a decoraţiunilor sculptate, precum și de curăţire a icoanelor sau de vernisare a picturilor.

Totodată, în anul 2015, pictura avea să fie restaurată din nou, urmând să fie executate și alte lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente