Arhiepiscopul Adrian Hrițcu a fost înmormântat

Fostul Arhiepiscop al românilor ortodocși din Franța și Europa Occidentală, Înaltpreasfințitul Părinte Adrian Hrițcu, a fost condus astăzi, 26 februarie 2013, pe ultimul drum.

Slujba Înmormântării a fost oficiată la Mănăstirea băcăuană Pogleț de un sobor de ierarhi români.

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat: Un ierarh român misionar în Europa – Arhiepiscopul Adrian Hrițcu 1926-2013.

„Sfârșitul vieții sale pământești a fost marcat de o scurtă, dar grea suferință creștinește îndurată, cu răbdare și cu nădejde în milostivirea lui Dumnezeu. La acest moment de vremelnică despărțire până la obșteasca Înviere îi aducem omagiul nostru pentru osteneala depusă în ogorul Sfintei noastre Biserici, în țară și departe de ea. Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să așeze sufletul său în lumina cea neînserată a Împărăției cerurilor, în pacea și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”.

Arhiepiscopul Adrian Hrițcu s-a născut la 22 februarie 1926, în localitatea botoșăneană Știubieni, primind la botez numele de Aurel. După absolvirea Școlii de cântăreți din Mănăstirea Neamț, a urmat Seminarul Teologic la aceeași Mănăstire și Institutul Teologic Universitar din București. Face cursuri de specializare la Facultatea de Teologie din Fribourg – Elveția și Institutul Ecumenic de la Bossey. Pe 27 ianuarie 1974 devine Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar în 1982 ajunge Arhiepiscop al Arhiepiscopiei misionare ortodoxe române pentru Europa Centrală și Occidentală, cu sediul la Paris, pe care a păstorit-o până în anul 1992, atunci când s-a retras.

Comentarii Facebook


Știri recente