Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului | Au debutat conferinţele preoţeşti

Conferinţă Cluj

Conferinţele preoţeşti de primăvară au debutat ieri, 11 mai 2017,  în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Tema abordată se încadrează în tematica generală a „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, în Patriarhia Română.

Primii care s-au reunit în şedinţă de lucru au fost preoţii din Protopopiatele Cluj I şi Cluj II, alături de părinții protopopi. Clericii au participat dimineața, de la ora 10:00, în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu, la o slujbă de Te-Deum, oficiată în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, informează Radio Renaşterea.

Apoi, în Aula facultăţii, lucrările ședinței au fost deschise de IPS Andrei, care le-a explicat preoţilor rolul şi rostul acestor întâlniri. De asemenea, ierarhul le-a cerut clericilor să fie foarte atenți atunci când pictează locașurile de cult.

Știm cât de importantă este icoana în cultul nostru ortodox. Așa că ar trebui să avem foarte mare grijă cum pictăm bisericile și cu cine le pictăm. Vă îndemn să nu începeți niciodată pictarea unui locaș de cult fără a vă sfătui cu cei care supervizează astfel de lucrări și să pictați bisericile doar cu oameni competenți, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

În continuare, pr. lect. univ. dr. Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca le-a vorbit preoților despre activitatea iconarilor și pictorilor bisericești și importanța icoanei în cultul ortodox și în viața creștinului.

Așa cum preotul nu are dreptul de a modifica formulele liturgice consacrate după bunul plac, tot așa iconograful trebuie să se conformeze imaginii consacrate de Biserică, ceea ce înseamnă ca nu are dreptul să introducă în alcătuirea icoanei conținuturi de idei sau stări emoționale personale.

Conferinţe preoţeşti de primăvară vor fi organizate în următoarea perioadă în fiecare Protopopiat din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.  Invitat pentru a le vorbi preoților este părintele Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca Anul omagial al iconarilor și al pictorilor bisericești, la împlinirea a 1230 de ani de la cel de-al șaptelea Sinod ecumenic de la Niceea, care a condamnat iconoclasmul şi a restabilit cultul sfintelor icoane.

Comentarii Facebook


Știri recente