Arhiepiscopia Sucevei transmite online Simpozionul „Dostoievski şi filonul creştin de creaţie”

În contextul împlinirii a 200 de ani de la naștere și 140 de ani de la moartea lui Dostoievski, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îi dedică marelui scriitor rus un simpozion internațional care va fi transmis pe pagina oficială de Facebook a Eparhiei.

Simpozionul „Dostoievski şi filonul creştin de creaţie” va avea loc joi, 23 septembrie 2021, începând cu ora 09:30. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Călin Horia Bârleanu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Vor fi invitați mai mulți specialiști în slavistică și nu numai. Unul dintre discursurile anunțate prezintă viața Sfântului Serghie din Radonej ca model (și) pentru Dostoievski.

Program

  • Mikhail Davydov, Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură din București, va deschide simpozionul cu studiul „Dostoievski ca un simbol al literaturii ruse în străinătate”.
  • Conf. univ. dr. Camelia Dinu, membră a Departamentului de Filologie Rusă și Slavă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București: „Viziunea religioasă a lui Dostoievski. O recitire contemporană”.
  • Prof. univ. dr. Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Corespondența scriitorilor ruși ca sursă pentru înțelegerea operei lui Dostoievski. Despre păcat”.
  • Prof. dr. Emanuela Macovei din Târgu Neamț: „Sindromul Dostoievski sau psihopatologia actului mistic creator”.
  • Conf. dr. hab. Ludmila Bejenaru de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Testamentul literar al lui Dostoievski despre vocația profetică a lui A. S. Pușkin”.
  • Conf. univ. dr. Marina Vraciu de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine, Catedra de Slavistică, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Un model (și) pentru Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881): viața Sfântului Cuvios Serghie din Radonej”.
  • Conf. univ. dr. Gabriel Mardare de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău: „Între Egologie şi Teologie. «Umbra» lui Dostoievski în Caietele lui Cioran”.
  • Ozana Ioana Ciobanu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava: „Dualitatea imago-ului feminin dostoievskian: între statutul decăzut și rolul purificator”.

Sursă foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente