Arhiepiscopia Sucevei și guvernul român le-au oferit mii de cărți religioase în limba română conaționalilor din Ucraina

La inițiativa Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, vineri a fost lansat la Cernăuți proiectul „Păstrarea identității etnice, religioase și lingvistice a românilor din Ucraina”. Românii din țară le-au dus românilor din Ucraina mii de cărți religioase în limba română.

Părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații pentru Minorități al arhiepiscopiei, și Părintele Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural, au dus 350 de pachete a câte 13 cărți religioase pentru a fi distribuite comunităților de români din regiune.

Cărțile au fost predate în cadrul unei scurte ceremonii organizate la Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți.

Cărțile au fost predate la Cernăuți vineri, 16 decembrie 2022. Foto: Asociația Pro Bucovina Cernăuți

Gazda evenimentului, profesorul Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, Cernăuți, a vorbit despre importanța acestui proiect de suflet pentru comunitatea românilor din regiune și a promis că toate cărțile vor ajunge la români care se bucură de orice semn’ din țara mamă.

Părintele Consilier Mihai Cobziuc a spus că scopul proiectului este completarea bibliotecilor școlare și parohiale care au lipsă de carte românească.

Au fost oferite cărți publicate la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: Lacrimile pocăinței, Învierea și Schimbarea la Față, Statutul femeii după Vechiul Testament, Viața și Paraclisul Sfântului Ioan cel Noul de la Suceava, Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Pătimirilor, Sfântul Ioan Botezătorul, Pecetea celor două testamente, Carte de rugăciuni, Florilegii patristice, De la iadul fricii la bucuria credinței, La porțile timpului, Dialogul cu mari duhovnici, Trilogia cuvântului, Psaltirea, Viața și minunile cunoscute ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Părintele Consilier Constantin Oprea a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și a amintit că legăturile dintre sud-bucovineni și nord-bucovineni au fost întotdeauna strânse și frumoase indiferent de vicisitudinile sau problemele timpului.

Cărțile au fost predate la Cernăuți vineri, 16 decembrie 2022. Foto: Asociația Pro Bucovina Cernăuți

Românii din Bucovina de Nord sunt permanent purtați în rugăciune de clericii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și mai ales pomeniți la Mănăstirea Putna, numită cândva de Mihai Eminescu „Ierusalimul neamului românesc”, a mai spus părintele consilier.

În continuare, Iurie Levcic, Directorul Centrului Cultural de Artă din Cernăuți, a prezentat un scurt film despre marile personalități care își duc somnul de veci în cimitirul din Cernăuți, printre care profesorul Aron Pumnul, academicianul I.G. Sbiera, mitropoliții Vladimir Repta, Teoctist Blajevici și Nectarie Cotlarciuc, Episcopul Dositei Herescu și numeroși clerici, profesorul de Drept Constantin Isopescu – Grecul, pictorul Epaminonda Bucevschi.

Vizionarea a fost urmată de un recital de colinde și cântece patriotice interpretate de elevi de la Școala Populară de Arte din Cernăuți.

Reprezentanții eparhiei au înmânat Consulului General Irina-Loredana Stănculescu și unor români cernăuțeni Medalia Jubiliară a eparhiei Sucevei și Rădăuților vineri, 16 decembrie 2022. Foto: Ziarul „Zorile Bucovinei”

După eveniment, oaspeții din România au fost invitați să participe la evenimentul organizat de Consulatul României la Cernăuți pentru a aniversa 130 de ani de existență.

În cadrul acestuia, reprezentanții eparhiei au înmânat de Medalii și Icoane Jubiliare oferite de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților Excelenței Sale Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, profesorului Vasile Bâcu și domnului Iurie Levcic.

Reprezentanții eparhiei au înmânat Consulului General Irina-Loredana Stănculescu și unor români cernăuțeni Medalia Jubiliară a eparhiei Sucevei și Rădăuților vineri, 16 decembrie 2022. Foto: Ziarul „Zorile Bucovinei”

Medalia și Icoana Jubiliară au fost create în contextul Anului Jubiliar 2022, care a omagiat moștenirea lăsată de domnitorii din dinastia Mușatinilor.

Foto credit: Facebook / Ziarul „Zorile Bucovinei” (deschidere)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente