Arhiepiscopia Sucevei aniversează 500 de ani de la Sfințirea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” împlinește pe 6 noiembrie 500 de ani de la sfințire. Cu această ocazie Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei va oficia Sfânta Liturghie la altarul exterior al așezământul monahal.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este și Catedrala Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În decursul anului au fost organizate mai multe evenimente aniversare cu tema anului jubileu, „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”.

Programul aniversării va debuta sâmbătă seara cu slujba Privegherii și Sfânta Liturghie de noapte oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Pelerinii care vor participa la slujbele din zilele de sâmbătă și duminică se pot închina la cinstitele moaște ale Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Biserica este ctitorită de Bogdan al III-lea Voievod și Ștefăniță Voievod în secolul 16, conform pisaniei din pridvorul bisericii.

Afișul evenimentului

„Cu voința Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a voit binecredinciosul și de Hristos iubitorul IO BOGDAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu Domn la Țării Moldovei, să zidească Biserica Mitropoliei Sucevei unde este hramul marelui martir purtător de biruință Gheorghe.”

„Și a început sa zidească în anul 7022 (1514) și n-a ajuns să săvârșească, și fiul său, IO ȘTEFAN VOIEVOD, din mila lui Dumnezeu, Domn al Țării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus și a săvârșit în anul 7030 (1522) luna noiembrie 6, iar a domniei sale al șaselea curgător și a fost sfințită cu mâna Prea Sfințitului Mitropolit Kir Teoctist” se arată în textul pisaniei.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente