Arhiepiscopia Germaniei: Se va înființa o nouă parohie, iar un cleric din Viena devine consilier eparhial

Săptămâna trecută, Mitropolitul Germaniei, Austriei și Luxemburgului a vizitat cele trei parohii ortodoxe române din Capitala Austriei și s-a întâlnit cu preoții din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland. S-a discutat despre înființarea unei noi parohii, iar ierarhul a anunțat o nouă misiune pentru un cleric român din Viena.

Vineri seară, ierarhul a oficiat o slujbă de Maslu în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Mödling, la sud de Viena, unde s-au stabilit numeroși români ortodocși. Arhiepiscopia și-a propus oficierea mai deasă de slujbe ortodoxe în limba română în această localitate.

IPS Serafim a oficiat vineri, 28 ianuarie 2023, Taina Sf. Maslu la Mödling, lângă Viena, unde locuiesc numeroși români. Foto: Mitropolia Germaniei

Sâmbătă, Mitropolitul Serafim a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. Ap. Andrei” din Viena, împreună cu Părintele Paroh Nicolae Dura, vicarul ortodox român al Austriei, cu preoții Emanuel Ştefan Nuţu, Ioan Cristian Popa, Răzvan Gască și Cătălin Soare și cu diaconul Dumitru Dura, secretar eparhial.

IPS Serafim a oficiat sâmbătă, 29 ianuarie 2023, Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Ap. Andrei” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

În cadrul slujbei a fost oficiată Taina Sf. Botez pentru pruncii Serafim și Dominic.

În aceeași zi, Mitropolitul Serafim a binecuvântat cursurile Școlii Parohiale a Comunității „Sf. Antonie cel Mare” din Viena, care a împlinit nouă ani, și a oficiat Vecernia în paraclisul parohiei.

Duminică, ierarhul a oficiat Sf. Liturghie în biserica aceleiași comunități, care este înființată din 2014 și păstorită de Părintele Profesor Ioan Moga. Parohul a fost hirotesit iconom stavrofor cu acest prilej.

Duminică, 30 ianuarie 2023, IPS Serafim a oficiat Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

În a doua parte a zilei, părintele mitropolit s-a întâlnit cu păstorii celor trei parohii românești din Viena și a participat la o ședință cu toți clericii din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland. Acesta cuprinde în prezent 10 parohii.

Clericii din Protopopiatul Viena – Austria Inferioară – Burgenland s-au întâlnit duminică, 30 ianuarie 2023, cu IPS Serafim la Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

Printre subiectele discutate s-au numărat intensificarea activității pastoral-misionare prin crearea de noi puncte de slujire sau parohii, îmbunătățirea coordonării în cadrul noului protopopiat și asumarea pastorației din închisori.

Ultimul popas al Înaltpreasfințitului Părinte Serafim a avut loc, luni, la Biserica „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Părintele Paroh Emanuel Ștefan Nuțu, cu Părintele Petru Bona, cu Părintele Razvan Florin Gască, cu Părintele Marian Toșu și cu Părintele Cristian Ioan Popa.

Luni, 31 ianuarie 2023, IPS Serafim a oficiat Sf. Liturghie la Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. Foto: Mitropolia Germaniei

În cadrul slujbei, Mitropolitul Serafim l-a hirotonit diacon pe teologul Nicolae Bona și l-a hirotesit duhovnic pe Părintele Cristian Ioan Popa, care se va ocupa de înființarea Parohiei Mödling, lângă Viena.

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a felicitat corul parohiei pentru răspunsurile liturgice, precum și pe Diac. Theodore Coresi și pe soția sa, Ecaterina, pentru coordonarea activității muzicale din comunitate.

Ierarhul a anunțat numirea Părintelui Paroh Emanuel Ștefan Nuțu în funcția de Consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

IPS Serafim a anunțat luni, 31 ianuarie 2023, numirea Pr. Emanuel Ștefan Nuțu în funcția de Consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Foto: Mitropolia Germaniei

În această calitate, parohul Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena va coordona activitățile culturale și catehetice, taberele, pelerinajele și întâlnirile tinerilor ortodocși din eparhie.

În Austria se află 29 din cele 270 de parohii, filii şi mănăstiri din componența Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Vezi aici harta tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului:

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Germaniei, Austriei și Luxemburgului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente