Evenimente dedicate cinstirii icoanelor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos au organizat duminică, 5 martie 2017, ample manifestări liturgice, misionare şi culturale dedicate cinstirii icoanelor, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi manifestările au debutat cu o procesiune de icoane realizate de elevii seminarişti. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie.

La finalul slujbei, tinerii iconari au prezentat credincioşilor lucrările realizate. Cu acest prilej, ierarhul a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor și le-a binecuvântat.

Evenimentul dedicat cinstirii icoanelor a continuat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. În Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu, corurile reunite ale Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei şi Liceului de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi au deschis programul printr-un concert de imnuri specifice Postului Mare.

Imediat după concert a fost vernisată expoziţia de icoane intitulată: 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

În cadrul acesteia, au fost expuse lucrările iconografice ale tinerilor seminarişti, precum și icoanele pe lemn şi sticlă realizate de elevi ai liceului de arte gălățean și de copiii de la Centrele parohiale pentru tineret al parohiilor Barcea şi Lieşti.

Au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion dedicate mărturisitorilor Ortodoxiei din perioada comunistă. Acestea au fost realizate de studenţii Facultăţii de Arte.

Tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma Icoana – frumuseţe a Ortodoxiei, precum şi premii constând în seturi de acuarele şi blaturi pentru icoane.

Comentarii Facebook


Știri recente