Arhiepiscopia Clujului a oferit anul trecut sprijin filantropic în valoare de 16 milioane de lei

Arhiepiscopia Clujului a cheltuit 16 milioane de lei pentru sprijin filantropic în 2020, conform raportului Adunării Eparhiale, întrunită sâmbătă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De măsurile de sprijin au beneficiat 16.000 de persoane.

Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. În deschidere, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța activității Bisericii în comunitate.

Întrunirea a făcut bilanțul activităților eparhiei de anul trecut sub aspect administrativ, economic, cultural și misionar-social. Cele patru sectoare aferente din cadrul arhiepiscopiei au susținut prezentări interactive.

Arhiepiscopia Clujului are în prezent 55 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație pentru copii și tineri. Mai multe detalii pot fi citite online în Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2020.

La finalul adunării au fost supuse la vot rapoartele prezentate, proiectul de buget și propunerile de activități și proiecte pentru anul în curs.

În 2021 vor continua lucrările la mozaicul din Catedrala Mitropolitană, la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, și la Centrul de tineret din Câmpenești.

Vor fi amenajate Căminele de bătrâni din Baciu și Făget, va fi deschis un Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, vor fi inaugurate cursurile din cadrul Școlii primare ortodoxe „Sf. Stelian” din Bistrița și va fi sfințită biserica monument istoric din Săliștea Veche, județul Cluj.

Tot în acest an, în arhiepiscopie vor fi marcate, prin manifestări religios-culturale și editoriale, centenarul eparhiei, un secol de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania și un deceniu de la întronizarea Părintelui Mitropolit Andrei.

Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale eparhiei.

Aceasta se compune din reprezentanți ai clerului și credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe termen de 4 ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici și 20 mireni.

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente