Arhiepiscopia Bucureștilor: Realizări în 2013, priorități pentru 2014

Nevoile spirituale ale credincioșilor au fost dintotdeauna o prioritate pentru Biserică, adevăr demonstrat de-a lungul timpului prin fapte concrete. Totodată, Biserica s-a adaptat continuu cerințelor impuse de societate. Astfel, a crescut numărul de lăcașuri sfinte, dar a crescut și numărul preoților de caritate. Nu au fost uitați românii din afara granițelor, în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii fiind trimiși preoți misionari. Una dintre eparhiile din Patriarhia Română cu o bogată activitate care confirmă misiunea și rolul Bisericii este Arhiepiscopia Bucureștilor. În 2013, în București și în județele Prahova și Ilfov, numărul slujitorilor sfintelor altare a ajuns la 1178. 129 dintre aceștia sunt preoți de caritate.

„Funcționează 110 paraclise capelă pentru diferite instituții în care activează cei 129 preoți de caritate. Acești preoți activează în instituții de învățământ, în spitale, în unele instituții ale Ministerului de Interne, activează în diferite instituții care au pus la dispoziție sau care și-au exprimat dorința ca în aceea instituție să existe o capelă”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Cons. Veniamin Goreanu, Sectorul Administrativ-bisericesc, Arhiepiscopia Bucureștilor.

O atenție deosebită s-a acordat și anul trecut perfecționării continue a clerului.

„Amintim pe de o parte conferințele pastoral misionare de primăvară și de toamnă, cu temele stabilite de către Sfântul Sinod. De asemenea, tot în acest sens al formării continue trebuie să amintim acele cursuri pentru obținerea gradelor în preoție. De asemenea, au fost organizate mai multe sesiuni de examene, pe deoparte pentru tinerii care au dorit să se titularizeze pe un post și aici amintim examenele de capacitate preoțească din sesiunea martie și din sesiunea septembrie. De asemenea, s-a organizat examenul de selecționare pentru Capitală și orașe”, a mai spus Arhim. Veniamin Goreanu.

În 2013, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat numeroase acțiuni misonare.

„S-a constatat în urma pelerinajelor care au avut loc în anii trecuți, în special în două momente, Pelerinajul de Florii și Pelerinajul organizat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Pelerinajul Calea Sfinților, s-a constatat evlavia credincioșilor și a clericilor din capitală față de sfinți, de aceea, în anul 2013 s-au organizat mai multe pelerinaje: la Parohia Icoanei, în orașul Mizil cu moaștele sfintei Muceniță Filofteia, în Ploiești cu moaștele Sf. Nectarie, în București la multe parohii, dar și la unele parohii din județul Ilfov”, a mai spus Arhim. Veniamin Goreanu.

Arhiepiscopia Bucureștilor a venit și în sprijinul celor cu nevoi speciale și al tinerilor.

„Atât la nivelul Centrului Eparhial cât și la nivelul celorlalte unități, o parte dintre persoanele angajate sunt sub vârsta de 40 de ani, astfel dacă ar fi să facem o evaluare statistică am constata că a scăzut pragul de vârstă de la 41 de ani – anul trecut, la 37 de ani anul acesta. Acolo unde specificul postului permite au fost angajate persoane cu deficiență”, a precizat părintele Arhim. Cons. Veniamin Goreanu, Sectorul Administrativ-bisericesc, Arhiepiscopia Bucureștilor.

O activitate bogată se dorește și pentru 2014. Rămâne prioritar programul „Nicio localitate fără biserică”.

„Noi apelăm în primul rând la autoritățile locale, dar și la toți credincioșii de bună credință ca să sprijine activitățile Arhiepiscopie Bucureștilor pentru identificarea de terenuri și construirea de biserici mai ales că în București, cf. recensământului din anul 2011 locuiesc peste 1.700.000 de cetățeni, iar dintre aceștia peste 1.500.000 sunt ortodocși. Dacă ar fi să facem o analiză am vedea că numărul de parohii este foarte mic. Avem 204 parohii și 110 capele, deci nu este un număr suficient de mare ca să poată participa la sfintele slujbe toți credincioșii”, a precizat Arhim. Cons. Veniamin Goreanu, Sectorul Administrativ-bisericesc, Arhiepiscopia Bucureștilor.

Arhiepiscopia Bucureștilor își desfășoară activitatea sub directa coordonare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente