Arhiepiscopia Bucureştilor: Precizare în legătură cu un imobil al Mănăstirii Căldăruşani

Referitor la articolul apărut în publicația online Libertatea.ro, în data de 8 ianuarie 2020, intitulat: Sinucideri și afaceri imobiliare într-o clădire deținută de Mănăstirea Căldărușani, care menționează situația locativă a persoanelor din imobilul situat în Piața Sf. Ștefan, nr. 8, Sector 2, București, Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor face următoarele precizări:

Imobilul din București, Piața Sf. Ștefan nr. 8, sector 2 este proprietatea Mănăstirii Căldărușani. Anterior, imobilul, cu o altă configurație a clădirilor, a fost casa părintească a Mitropolitului Ghenadie Petrescu, stareț al Mănăstirii Căldărușani. Odată cu instaurarea regimului comunist, potrivit uzanțelor samavolnice ale perioadei respective, în imobil au fost introduse diferite persoane, fără a se ține seama de opinia părții bisericești. Așa cum este firesc, moral și juridic, după anul 1990 partea bisericească a dorit lămurirea situației locative a persoanelor care locuiau în această clădire.

Începând cu anul 2017, Mănăstirea Căldărușani a intensificat demersurile privind situația locativă a persoanelor din imobil, propunând, cu PRIORITATE, ca în cazul în care locatarii sunt cazuri sociale (calitatea de caz social urmând a fi dovedită potrivit normelor specifice în materie), aceștia să locuiască GRATUIT, iar spațiile în cauză să primească destinația de spațiu social – filantropic.

În cazul în care locatarii nu erau cazuri sociale, aceștia puteau încheia cu Mănăstirea Căldărușani – proprietarul imobilului, contracte de închiriere pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de prelungire, la prețul pieței, urmând ca fondurile să fie folosite pentru repararea și consolidarea clădirii în cauză.

Este evident faptul că mănăstirea a oferit posibilitatea unei locațiuni în regim de gratuitate, dacă locatarii dovedeau că sunt cazuri sociale. În acest sens, pentru a fi transparentă și legală, hotărârea părții bisericești a fost transmisă prin executor judecătoresc în luna martie 2018.

Întrucât locatarii nu au răspuns solicitării părții bisericești, ba mai mult, au contestat calitatea de proprietar a Mănăstirii Căldărușani asupra imobilului din Piața Sf. Ștefan nr. 8 (deși majoritatea locatarilor locuiesc în clădire de mai bine de 50 ani, unii neplătind chiria perioade importante de timp), după ce Mănăstirea a așteptat cu răbdare și toleranță soluționarea amiabilă, în sensul celor propuse, la sfârșitul anului 2019 s-a ajuns la inițierea unor acțiuni pentru evacuarea persoanelor care locuiesc abuziv în acest imobil.

Foto credit: Facebook/RoMedia

Comentarii Facebook


Știri recente

#CaleaPostului: Nu te teme!

Nu au înțeles nici ucenicii Lui la început, dar epoca fricii se încheia odată cu venirea Celui mai smerit și Celui mai puternic Împărat. „Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe…