Arhiepiscopia Alba Iuliei: Simpozion despre „Morții (ne)uitați ai comunismului”

„Morții (ne)uitați ai comunismului. Topografia represiunii, între arheologia crimelor și locurile memoriei” este tema Simpozionului Național de Martirologie de anul acesta. Evenimentul academic ajuns la cea de-a şaptea ediţie se va desfăşura în perioada 3-4 aprilie 2021, în mediul online. Va fi transmis în direct pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

„Chiar și în aceste condiții speciale, evenimentul va reuni, într-o comuniune deopotrivă academică și memorială, istorici, teologi, artiști și cercetători consacrați ai istoriei comunismului, preocupați îndeaproape de cercetarea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului totalitar din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea”, se menţionează pe site-ul eparhial.

Simpozionul va începe sâmbătă, 3 aprilie, prin prezentarea referatelor în cadrul a patru paneluri tematice: (1) Politicile represive ale regimului comunist și (re)poziționarea Bisericii și a societății; (2) Represiunea anti-religioasă și fenomenul „Rugul Aprins”; (3) Figurile martirice ale temnițelor comuniste; (4) Proiecte memoriale dedicate victimelor comunismului și traduceri culturale ale sfințeniei.

Evenimentul va continua duminică, 4 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Organizatorii simpozionului sunt: Arhiepiscopia Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Memorialul Aiud și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud.

Programul detaliat al evenimentului aici.

Foto credit: Rador

Comentarii Facebook


Știri recente