Arhid. Răzvan Brudiu: Refuzând mila, bogatul L-a refuzat pe Dumnezeu

„Bogatul a refuzat mila și refuzând mila, L-a refuzat, de fapt, pe Dumnezeu”, a spus Părintele Arhidiacon Răzvan Brudiu, invitatul celei mai recente ediții a emisiunii „Cuvântul lui Dumnezeu pentru noi”, de la Trinitas TV.

Raportarea creștinului la veșnicia în Rai sau în iad, la bunurile materiale, precum și atitudinea față de semeni sunt câteva dintre temele abordate, pornind de la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

Părintele Brudiu a remarcat faptul că aceasta „este deosebită de toate celelalte pilde, pentru că aici nu vorbim de niște personaje fictive sau de niște întâmplări care au fost cândva sau care ar putea fi într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, ci e vorba de niște personaje reale și de niște locuri și stări reale”. 

„E foarte ușor să devii nemilostiv”, a explicat clericul. „Bogatul, vedem că a primit toate cele bune în această viață, a primit mai multe bogății decât avea nevoie. Și atunci, el trebuia să facă un singur lucru: el, primind, trebuia să și dea”.

Dărnicia și dobândirea Raiului

Părintele Arhidiacon a amintit de principiul lui Nicolae Steinhardt – „Dăruind vei dobândi”- precum și de înțelepciunea populară, care a păstrat în memoria colectivă ideea că „Dar din dar se face Rai”. 

Totuși, ceva îi lipsește și bogatului, a observat Arhid. Răzvan Brudiu: „stătea mai puțin bine cu partea aceasta a dăruirii și cu numele, care nici nu i se pomenește”.

Citându-l pe Sfântul Nicolae Velimirovici, părintele Brudiu aduce în discuție și următorul aspect: „strălucirea din afară a bogatului era oglinda stării lăuntrice a lui Lazăr. Iar rănile deschise ale lui Lazăr, bubele acelea sângerânde, erau oglinda stării lăuntrice a bogatului”.

Săracul Lazăr, un nou Iov

Motivul pentru care săracul Lazăr a ajuns în Rai este că „a avut răbdare în suferința pe care Dumnezeu a îngăduit să o pătimească, iar suferința asumată poate fi mântuitoare, poate fi răscumpărătoare”, a continuat clericul. 

„Putem spune că acest Lazăr este un nou Iov. Este un nou Iov și eu cred că este mai mult decât un Iov. Pentru că Iov s-a mai certat cu Dumnezeu. Însă vedem că acest Lazăr nu cârtește, nu comentează, nu se răzvrătește, ci dimpotrivă, el ascultă mereu și tace”, a subliniat părintele Brudiu.

Rugăciunea – puterea de a schimba starea sufletelor

În încheiere, Arhid. Răzvan Brudiu a concluzionat: „Rugăciunea pentru cei morți poate îmbunătăți starea sufletelor trecute dincolo. Au o putere, o dinamică și o valoare deosebită deoarece – ne spune învățătura noastră de credință – până la judecata finală, aceste rugăciuni pe care noi le facem pot alina, pot îmbunătăți și chiar schimba starea sufletelor celor care se află în judecată.”

Chiar dacă ei nu mai pot trece dintr-o stare în alta, Biserica, prin slujbe și rugăciuni, are această putere.


Părintele Arhidiacon Răzvan Brudiu este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și coordonatorul ASCOR Alba Iulia. Este, de asemenea, autorul a numeroase studii.

Foto credit: Facebook / Răzvan Brudiu


Știri recente