Arca lui Noe, reconstituită în Olanda

Constructorul olandez Johan Huibers este aproape de a termina o replică la mărime naturală a legendarei arce a lui Noe, la Dordrecht, pe râul Maas. Acesta a început construcția în anul 2008 și s-a folosit de textul biblic de la Facere 6, 15, unde sunt dimensiunile arcei transmise de Dumnezeu lui Noe: lungimea de 300 de coți, lățimea de 50 de coți, iar înălțimea de 30 de coți. O primă dificultate a fost echivalarea acestor măsurători cu sistemul modern, astfel ca Johan Huibers a echivalat un cot cu 0,5 metri. O a doua problemă a fost stabilirea tipului de lemn folosit de Noe, dar textul biblic este neclar, spunându-se că s-a folosit lemn de gopher. Constructorul modern a optat pentru lemnul de cedru și pin.

Johan Huibers a demarat acest proiect de unul singur, folosind instrumente moderne la construirea arcei. El își propune ca prin această arcă să readucă în atenția olandezilor istoriile din Biblie de care, crede el, aceștia au devenit străini. Arca urmează să devină un muzeu al istoriei biblice, în care vizitatorii să fie conduși într-un trenuleț.

„Totul a început în 1992 când am visat o furtună. Am văzut cum Olanda era înghițită de o masă enormă de apă, ca un tsunami. Ziua următoare am găsit o carte despre Arca lui Noe la o librărie, și de atunci visul meu a fost să construiesc această arcă”, a declarat Johan Huibers, preluat de agenția ENI, citat de Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente