Aportul Bisericii în consultarea europeană: Transmite speranţă, pace, echitate, valori de care Europa are nevoie

Duminică a fost lansată, la Strasbourg, consultarea publică cu titlul: „Conferința privind viitorul Europei”, care va permite fiecărui cetăţean european să își împărtășească ideile și să contribuie la edificarea unui viitor comun

În acest context, am stat de vorbă cu părintele Sorin Şelaru despre aportul Bisericii în acest amplu program de consultare europeană.

Poate transmite un mesaj de speranţă, pace, echitate, lucruri de care Europa viitorului va avea nevoie, a spus directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene.

„Privesc cu speranţă la această iniţiativă, mai ales că vine în mod fericit după Summitul social de la Porto de pe 7 mai, care a consolidat angajamentul european față de punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale”, a precizat Pr. Sorin Șelaru.

„Mi se pare acum că scopurile anunţate ale Conferinţei sunt bune şi generoase. Este adevărat că vom vedea abia peste ani dacă rezultatele ei vor fi luate în considerare în vreun fel sau dacă va influenţa cumva o posibilă modificare a Tratatelor europene”.

Ce fel de Uniune Europeană ne dorim?

„Eu cred că, în primul rând, că ar trebui să ne dorim o Uniune Europeană în care să ne simţim bine, liberi, împliniţi, liniştiţi. Ca un fel de acasă. Or, pentru creştini acest acasă include şi credinţa şi viaţa noastră religioasă. De aceea, consider că această consultare trebuie să fie cât mai inclusivă, adică să ia în considerare toate aspectele vieţii sociale europene, iar în acest cadru un rol important îl au comunităţile de credinţă, bisericile din Europa”.

„De ce? Pe lângă faptul de netăgăduit că Europa pe care o ştim astăzi este în mare parte rodul gândirii şi al ethosului creştin, Biserica în general este purtătoare şi transmiţătoare de mesaj, un mesaj al speranţei, al păcii, al încrederii, al echităţii, al solidarităţii şi aceasta la toate nivelurile societăţii, de la cea mai mică comunitate, care este comunitatea locală, trecând prin cea regională şi naţională, până la nivel  european şi chiar global”.

Valori care izvorăsc din Evanghelie

„În această consultare, Bisericile şi comunităţile religioase din Europa vor avea un rol important pentru că acum trebuie şi mai mult accentuată solidaritatea socială europeană printr-o guvernanţă economică mai solidară (am văzut cu toţii cât de pusă la încercare a fost această solidaritate europeană în timpul crizei generate de pandemie, când statele s-au comportat în mod egoist, şi şi-au închis graniţele, au oprit livrările de material sanitar către alte statele europene etc.), prin partaj, echitate, prin luptă susţinută împotriva sărăciei şi excluziunii sociale”.

În acelaşi timp, Părintele Sorin Şelaru a evidenţiat că Biserica trebuie să lucreze pentru promovarea unei culturi a păcii şi înţelegerii, pentru respectarea şi promovarea demnităţii umane pentru toţi, într-o societate mai justă şi mai curată. „Toate acestea sunt valori şi principii pentru care Biserica a luptat şi cu siguranţă le va promova în continuare pentru că ele izvorăsc din Evanghelie”.

Părintele Sorin Şelaru a precizat că Biserica îşi pot aduce contribuţia dacă nu la toate, la multe dintre temele care vor abordate în cadrul acestei ample consultări, de la cele care privesc schimbările climatice şi de mediu, trecând prin migraţie şi până chiar şi la chestiuni economice.

„Vom participa la începutul lunii viitoare la o conferinţă organizată de Parlamentul European pe tema economiei şi a comerţului. Noi vom încerca să arătăm că preţuim şi susţinem politicile europene care promovează un comerţ echitabil, o economie socială bazată pe dezvoltare durabilă, o economie centrată mai mult pe om, şi nu doar pe profit, o economie în care, paradoxal este loc şi pentru cumpătare, nu doar pentru consum”.

„Este aportul sau contribuţia noastră specifică la contrucţia continuă a viitorului Europei”.

Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte pe cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate. Pe platforma digitală pusă la dispoziţie sunt enumerate subiecte variate precum: schimbări climatice şi mediu, sănătate, o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă, valori şi drepturi etc.

Concluziile conferinţei vor fi prezentate în primăvara anului 2022.

Sursa foto: Flickr

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…