Apel pentru susținerea inițiativei Unul dintre noi

Inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi”, prin care Uniunea Europeană este solicitată să înceteze finanțarea activităților care includ distrugerea embrionilor umani, a strâns zilele acestea 1.000.000 de semnături, numărul minim necesar pentru ca să se poată solicita Comisiei Europene o propunere legislativă în domeniu.

Cu toate acestea, ținta stabilită este de 1.200.000, deoarece unele semnături pot fi invalidate de Comisie dacă nu îndeplinesc toate condițiile procedurale cerute. Încă 200.000 de semnături ar garanta succesul inițiativei.

De aceea, cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani sunt îndemnați să susțină această inițiativă prin completarea formularului de susținere ce poate fi descărcat și imprimat de pe site-urile Patriarhiei Române: www.patriarhia.ro, www.basilica.ro, www.ziarullumina.ro și www.orthodoxero.eu sau prin completarea formularului electronic on-line de la adresa: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do, până la 1 noiembrie 2013, data limită de strângere a semnăturilor.

Tot în scopul strângerii de semnături, duminică, 22 septembrie, în toate țările din Uniunea Europeană va fi serbată Ziua Europeană de susținere a Inițiativei „Unul dintre noi”, potrivit părintelui consilier patriarhal Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene.

România se înscrie între cele zece state din Uniunea Europeană (7 era numărul minim de state participante) care au depășit numărul minim de semnături necesare, împreună cu Austria, Franța, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania și Ungaria. Germania se va alătura cât de curând acestei liste. În România, s-au înregistrat până pe 9 septembrie 63.586 de semnături colectate online și 904 colectate prin formulare imprimate, adică un total de 64.490, potrivit Danielei Păun, coordonatorul național al inițiativei cetățenești europene „Unul dintre noi”. „În România, sperăm ca, până la 1 noiembrie 2013, data limită de strângere a semnăturilor, cel puțin 100.000 de cetățeni români să susțină inițiativa”, a spus pr. Sorin Șelaru.

Ce este inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi”?

„Unul dintre noi” este o inițiativă cetățenească europeană, care are drept scop protejarea demnității persoanei și a vieții umane începând de la momentul concepției (fertilizării). Ea dorește, de fapt, protejarea legislativă a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane de la concepție, în domeniile de competență ale UE. În Europa există, în ultimul timp, încercări, mai ales din partea unor mari grupuri economice, de a avea acces tot mai însemnat la fonduri europene în vederea finanțării cercetării pe embrioni umani. Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene de la Bruxelles, împreună cu COMECE (Comisia Episcopatelor Catolice din Europa), a susținut activ amendarea în Parlamentul European a articolelor care privesc aspecte etice (în special problema finanțării cercetării pe embrioni umani) ale noului program cadru de cercetare 2014-2020 – Orizont 2020.

Fidelă credinței sale că viața începe din momentul concepției (fertilizării), Patriarhia Română atrage atenția asupra faptului că distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral. Fundamentându-se pe definiția embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării ființei umane, care a fost dată într-o decizie din octombrie 2011 a Curții de Justiție a Uniunii Europene (Brustle vs. Greenpeace), „Unul dintre noi” solicită UE să înceteze finanțarea activităților care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare și sănătății publice. Dacă mai mult de un milion de cetățeni vor fi de acord cu aceasta, un standard etic concret ar putea fi stabilit în întreaga Europă cu privire la respectarea demnității ființei umane, indiferent de vârsta acesteia. Altfel spus, interzicerea în bugetul UE a politicilor care duc la distrugerea de vieți ar fi însoțită și de o schimbare politică și o mai mare conștientizare a necesității de a se respecta dorința unui mare număr de cetățeni europeni. Mai mult, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, unde se află în desfășurare mai multe cazuri pe bioetică, ar putea fi influențată pozitiv.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în ședință de lucru la București, pe 4-5 iulie 2013, a aprobat susținerea inițiativei cetățenești europene „Unul dintre noi”. Patriarhia Română recomandă tuturor eparhiilor din jurisdicția sa, precum și organizațiilor și fundațiilor care funcționează cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, să susțină și să popularizeze inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi”, pentru strângerea unui număr cât mai mare de semnături. Mai multe informații: www.oneofus.eu și http://www.orthodoxero.eu/pages/acasa/documente/relatia-ue-cu-bisericile/initiativa-unul-dintre-noi.php.

Comentarii Facebook


Știri recente