Anul Sfinților Isihaști: Omagiu adus Părintelui Stăniloae de către Editura Basilica și biserica unde a slujit

Biserica „Sfântul Gheorghe – Vechi” din București a găzduit joi un eveniment cultural dedicat Anului Comemorativ 2022. Au fost lansate scrierile sfinților isihaști Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama și a fost omagiat traducătorul lor, Părintele Profesor Dumitru Stăniloae. Biserica unde acesta a slujit a amenajat un mic muzeu memorial în apartamentul său.

Evenimentul, moderat de consilierul patriarhal Vasile Bănescu, i-a avut ca invitați pe Părintele Profesor Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și pe Dumitru Horia Ionescu, nepotul Părintelui Dumitru Stăniloae.

Cu acest prilej au fost lansate două volume traduse de părintele profesor Dumitru Stăniloae și publicate la Editura Basilica a Patriarhiei Române:

Editura Basilica a lansat două scrieri fundamentale ale sfinților omagiați în Anul comemorativ 2022, Sf. Grigorie Palama și Sf. Simeon Noul Teolog, joi, 30 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina

„Consider că lansarea celor două volume din traducerile Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae este un moment important, semnificativ, al Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști și aduce în atenția întregii Biserici, nu numai a teologilor, a preoților și monahilor, valoarea Filocaliei. Un moment de mulțumire adresat cu recunoștință Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, cel care ne-a dat-o în limba română, în a doua jumătate al secolului XX, când poporul nostru chiar a fost încercat”, a declarat pentru Radio Trinitas Părintele Profesor Ștefan Buchiu.

Fără teologia harului divin, scrisă de Sf. Grigorie Palama, „astăzi nu se mai poate scrie o teologie profundă”, a continuat părintele profesor.

„De ce? Relația noastră cu Hristos, relația noastră cu Duhul Sfânt și cu întreaga Sfântă Treime se face prin har, adică prin lucrarea care ne-o oferă Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt. Este lucrarea ființei dumnezeiești, dar ni se împărtășește prin Persoane.”

„De aici revalorizăm și comuniunea interpersonală dintre noi și din Biserică, care are la bază comuniunea Preasfintei Treimi. De aici reconfigurăm și revalorificăm ființa umană, care este o ființă harică din primul moment al creației și care găsește și primește în el ajutorul lui Dumnezeu, Care lucrează la transformarea lui”, a continuat Părintele Ștefan Buchiu.

Prin traducerea celor două capodopere, „noi avem deja acum o viziune filocalică, care duce la conținutul cel mai prețios al teologiei ortodoxe, care este inseparabil de viața cultică, de viața Bisericii, de desăvârșire, pe care omul o poate câștiga și în ziua de astăzi”, a mai spus părintele profesor.

Pr. Sorin–Vasile Tancău, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe Vechi” din Capitală, a avut inițiativa amenajării unui muzeu memorial în apartamentul locuit de Pr. D. Stăniloae. Foto: Ziarul Lumina

Dumitru Horia Ionescu, nepotul Părintelui Dumitru Stăniloae, i-a mulțumit Părintelui Sorin Tancău pentru inițiativa de a transforma fostul apartament al Părintelui Stăniloae în casă memorială.

„Am donat Patriarhiei Române manuscrisele bunicului meu, mai multe obiecte personale. Unele dintre ele sunt deja aici. Celelalte vor ajunge. El a trăit aici poate una din cele mai dificile perioade ale vieții lui”, a mai spus Dumitru Horia Ionescu.

„A suferit mult, dar a fost perioada foarte creativă a lui. Venind de la Sibiu la București, a intrat în legătură cu marii intelectuali creștini ai acelor timpuri și, cu toate acestea, în acele timpuri grele, în care era foarte izolat dintr-un anumit punct de vedere, a putut să continue ce începuse la Sibiu și pe un fond și o formă încă și mai teologică, încă și mai ortodoxă și, de asemenea, poate și mai folositoare pentru Biserica Ortodoxă Română”, a spus nepotul Părintelui Stăniloae.

Horia Dumitru Ionescu, nepotul Pr. prof. D. Stăniloae, Pr. Prof. Ștefan Buchiu și Vasile Bănescu au participat la evenimentul organizat joi, 30 iunie 2022, la Biserica din Capitală în care a slujit Părintele Stăniloae. Foto: Ziarul Lumina

La eveniment a fost expus și un tablou pictat în stil bizantin (foto dreapta sus) care îl reprezintă pe Părintele Profesor Dumitru Stăniloae lucrând cu binecuvântarea lui Dumnezeu la traducerile celor doi sfinți autori ai volumelor recent lansate.


Între 1948 și 1975, Părintele Dumitru Staniloae a slujit și a locuit împreună cu familia la Biserica „Sfântul Gheor­ghe – Vechi” din Capitală. Spațiul în care a locuit a fost amenajat ca muzeu cu obiecte personale, manuscrise și cărți scrise sau traduse de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente