Anul pastorației în parohii și mănăstiri evocat la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au fost evocate tradiția și spiritualitatea monahală din Serbia, în cadrul manifestărilor pastoral-misionare Doxologia, Comuniune și Filantropie, ediția a II-a, închinate Pastorației în parohii și mănăstiri, a precizat Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial și coordonator de proiect.

Părintele Pimen Dejanovici, starețul Mănăstirii Vitovnița, a conferențiat luni, 12 octombrie 2015 și marți, 13 octombrie 2015, la Facultatea de Teologia „Ilarion V. Felea” din Arad, cu tema „Părintele Tadei, duhovnicul iubirii”.

Ca punct de plecare al manifestări a fost vizionat un film documentar despre Părintele Tadei, realizat de studioul B al Primăriei din Belgrad, în anul 2001, în cadrul emisiunii generice „Duhovnicii”. Au fost evocate, apoi, și personalitățile duhovnicești ale marilor păstori de suflete din secolul al XX-lea ale poporului sârb, Sf. Nicolae Velimirovici și Sf. Iustin Popovici. Totodată, tradiția milenară a Mănăstiri de la Vitovnița și complexitatea pastorală și misionară, actuală a monahismului ortodox din Serbia au fost prezentate în cadrul conferinței publice din Sala festivă a instituției arădene. Elementele biografice, istoriografice și aghiografice au fost întregite de cele pastorale din parohii, urmate în final de întrebări și răspunsuri la teme ce animă preocupările spirituale de zi cu zi ale credincioșilor români și sârbi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…