„Antifoanele celor opt glasuri”, lansate la Hârşova în prezenţa IPS Teodosie

La Parohia „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din orașul Hârșova a avut loc luni o lansare de carte, în prezenţa Arhiepiscopului Teodosie.

Este vorba despre volumul „Antifoanele celor opt glasuri” apărut la Editura Omega şi transliterat din alfabetul chirilic de către Preotul Prof. Constantin Duțu-Neagu din București și de Prof. Alexandru-Mihai Dogaru din orașul Hârșova.

Lucrarea este o transliterare din limba chirilică a celebrului volum grecesc alcătuit de către Nichephoros Kallistos Xantopoulos.

Versiunea chirilică a fost alcătuită de către Ierodiaconul Grigorie, viitorul mitropolit al Țării Românești.

La eveniment, Arhiepiscopul Teodosie a vorbit despre importanța muzicii bisericești în cadrul cultului și în special despre contribuția adusă la înfrumusețarea slujbelor de către antifoanele bisericești.

„Toate cântările bisericeşti au armonie, au un sens atât de bogat şi pătrund în adâncul sufletelor noastre”.

„Antifoanele au însă o particularitate, au o simplitate, au o vechime, au un duh care pătrunde înlăuntrul nostru şi este atât de frumos că s-au ales aceste antifoane să fie comentate şi puse în valoare de Domnul Profesor Dogaru”, a spus Înaltpreasfinţia Sa, potrivit Trinitas TV.

Volumul este alcătuit din 236 de pagini și prezintă în oglindă pe două coloane versiunea chirilică și transliterarea în limba română.

Foto credit: Captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente