Ansambluri iconografice vâlcene puse în lumină

Meleagurile vâlcene păstrează cele mai multe mărturii ale picturii murale brâncovenești. Datorită acestui fapt, o echipă interdisciplinară a cercetat și studiat timp de mai mulți ani aceste comori ale patrimoniului național și internațional și le-a inventariat în două volume, sub titlul „Repertoriul picturilor murale brâncovenești din județul Vâlcea – manifestarea copilăriei și maturității sfinte”, informează Ziarul Lumina.

Cercetarea a avut drept obiectiv repertorierea în întregime a ansamblurilor murale din timpul epocii brâncovenești din județul Vâlcea, întrucât, deși pictura brâncovenească este relativ bine cunoscută, nu s-au publicat până acum relevee iconografice decât pentru pronaosul catoliconului de la Hurezi, pentru fostul schit Fedeleșoiu și pentru Schitul „Sfinții Apostoli” de la Hurezi. În această situație se află și întreg patrimoniul cultural de pe teritoriul țării noastre, fiindcă singurul repertoriu de picturi murale publicat a fost cel coordonat de Vasile Drăguț, în anul 1985.

„Opțiunea noastră pentru pictura murală din epoca brâncovenească e motivată de faptul că în intervalul 1688-1714 se cristalizează în Țara Românească așa-numitul «stil brâncovenesc», sinteză artistică postbizantină și premodernă, totodată, reprezentativă pentru sfârșitul artei medievale din Țara Românească și premisă a artei în stil național de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Am ales zona Vâlcea pentru că, la Hurezi, principala mănăstire ctitorită de Brâncoveanu, au funcționat între 1694 și 1705 echipele de zugravi care, în intervalul amintit și în deceniul următor, au fost solicitați să înfrumusețeze principalele biserici ale mănăstirilor de pe întinderea Arhiepiscopiei Râmnicului. Prezența lor în afara județului Vâlcea este atestată numai la Târgoviște, la Târnavița și poate la Râmnicu Sărat”, a precizat coordonatoarea proiectului, dr. Corina Popa, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din București.

Prin repertorierea picturilor murale brâncovenești din județul Vâlcea s-a dorit nu numai punerea în lumină a numeroaselor ctitorii brâncovenești, cu minunatele lor ansambluri iconografice, care au rezistat vremurilor și vremilor, cât mai degrabă evidențierea situației dramatice actuale în care se află unele ctitorii ce au fost repictate sau restaurate în mod neinspirat.

„Proiectul nostru își propune să prezinte 15 ansambluri murale, însoțite de liste complete ale inscripțiilor fiecărei scene și desfășurătoare iconografice digitale pentru picturile murale de la Hurezi, și clasice pentru celelalte 10. Menționăm că releveele digitale pentru pictura de la Hurezi reprezintă o realizare de excepție. Singurul ansamblu pentru care s-a elaborat un releveu similar este cel efectuat în cadrul unui proiect UNESCO, pentru biserica Mănăstirii Probota. În literatura de specialitate sunt foarte puține cazuri în care studiile privind pictura murală includ și inscripțiile ce însoțesc imaginile. Toate ansamblurile vor fi prezentate prin imagini relevante pentru iconografie, stil și starea de conservare a picturii”, a mai arătat coordonatoarea proiectului.

Ctitoriile brâncovenești care fac obiectul repertorierii acestei cărți sunt ansamblul Mănăstirii Hurezi cu catoliconul, paraclisul, bolnița, Schitul „Sfântul Ștefan”, Schitul „Sfinții Apostoli”, bisericile mănăstirilor Mamul, Polovragi, Cozia, Govora, Surpatele, Sărăcinești, fostul Schit Fedeleșoiu, Schitul Păpușa, Schitul Iezer, Biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari, dar și fragmentele de pictură din Paraclisul „Duminica Tuturor Sfinților” de la Cozia, de la Arnota, Dintr-un Lemn și din pridvorul bolniței Mănăstirii Bistrița.

Albumul „Repertoriul picturilor murale brâncovenești din județul Vâlcea – manifestarea copilăriei și maturității sfinte”, apărut în două volume, a fost alcătuit de o echipă interdisciplinară compusă din istorici de artă și cadre didactice de la Universitatea Națională de Artă din București, de la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române din București și de la Universitatea București.

Comentarii Facebook


Știri recente