Ansamblul parohial din Bucecea a fost sfinţit în ziua în care ctitorul ar fi împlinit 62 de ani

Ansamblul parohial din Bucecea a fost sfinţit duminică de Mitropolitul Teofan, la 30 de ani de la începerea construcţiei şi în ziua în care ctitorul, pr. Vasile Cojocaru, ar fi împlinit 62 de ani. Lucrarea a fost continuată de fiul său, pr. Ioan Emanuil Cojocariu, motiv pentru care a fost hirotesit iconom stavrofor.

Regretatul preot Vasile Cojocariu a venit la Bucecea în 1985. A găsit bisericuța și turnul clopotniță construite în 1888 din lemn, fără fundație, într-o stare avansată de degradare.

După trei decenii şi eforturi îndelungate, ansamblul parohial a fost sfinţit în duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci.

Copiii părintelui paroh Ioan Emanuil Cojocariu i-au oferit Mitropolitului Teofan o icoană reprezentând pe ocrotitorii comunităţii parohiale: Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Vasile cel Mare. Foto credit: Doxologia.ro

Cum arată ansamblul parohial Bucecea


În omilia rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a explicat ce înseamnă a fi om al crucii.

„În primul rând, omul Crucii este omul credinței în Hristos Dumnezeu-Omul. Hristos – Cale, Adevăr și Viață, Lumină, sensul existenței și Pâinea cea de o ființă și Apa cea vie. După cum mărturisea un întemnițat binecuvântat în vremurile de prigoană, Hristos este totul: simplu, dar greu, greu, dar absolut necesar”.

În al doilea rând, omul Crucii, omul lui Hristos, omul Bisericii, este omul care se luptă pentru a fi înveșmântat cu realitatea smereniei, a decenței, a conștiinței că lumea nu începe cu el și nu se termină cu el. Omul Crucii este omul care se luptă să nu cadă în cea mai grea și gravă capcană, anume conștiința propriei superiorități.

„În al treilea rând, omul Crucii, omul lui Hristos, omul Bisericii, este omul care face loc în viața sa tainei jertfei, a dăruirii, a dragostei, a rugăciunii”, a spus mitropolitul.

Ierarhul a explicat că drumul pe care îl avem de parcurs până la a ajunge om al crucii este anevoios, dar nu imposibil.

Important în viața creștinului este să nu uite ținta, locul unde ar trebui să fie și, în același timp, să privească cu atenție și să vadă că printre noi mai sunt încă foarte mulți oameni așezați la umbra Crucii ai lui Hristos-Dumnezeu, oameni adevărați ai Bisericii.

Mitropolitul Teofan al Moldovei a oferit distincţii celor care au sprijinit construirea ansamblului parohial.

Pr. paroh Ioan Emanuil Cojocariu. Foto credit: Doxologia.ro

Preoteasa Elena Cojocariu, văduva fostului paroh Vasile Cojocariu, și primarul Andron Țimpău, au primit distincția „Crucea Moldavă”.

Costel Ungureanu, Dumitru Ungureanu și Doina Grosu au primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Parohia Bucecea

Ansamblul parohial cuprinde, pe lângă biserică, un centru social, paraclis, aghiazmatar, lumânărar și alte anexe. 

În cadrul parohiei funcționează o filială a Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) care întreprind diverse activități culturale, educative și filantropice. Tinerii au fost implicați și în pregătirile pentru sfințirea bisericii, dar și în promovarea evenimentului pe rețelele de socializare.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente