Ansamblul fostei Mănăstiri Barnovschi din Iași va fi restaurat. Recent, a fost demarat proiectul de realizare a studiilor și documentelor necesare.
Demersul prevede elaborarea documentației tehnico-economice pentru restaurarea Turnului Clopotniță și a Chiliilor fostei Mănăstiri Barnovschi, precum și promovarea valorii culturale a obiectivului de patrimoniu la nivelul comunității locale.
Partenerii proiectului sunt Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Centrul Cultural Misionar „Doxologia” al Arhiepiscopiei Iașilor și Asociația ACTUM.
Proiectul „Restaurare, consolidare și punere în valoare a Turnului Clopotniță și a Chiliilor – Ruine, componente ale Ansamblului fostei Mănăstiri Barnovschi – Expertize, studii, DALI, DTAC, PFU” este cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) prin Apelul de finanțare din Timbrul Monumentelor Istorice.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de 203.499 lei, iar perioada de implementare a proiectului este decembrie 2024 – noiembrie 2025.
Mănăstirea Barnovschi
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” este o ctitorie a domnitorului martir Miron Barnovschi-Movilă al Moldovei. Conform unui act de danie din 9 decembrie 1627, acesta a dăruit două sate din Cernăuți și Iași mănăstirii pe care o zidea.
Iniţial, Mănăstirea Barnovschi a fost înconjurată de zid. În partea de sud a incintei mănăstireşti, la o distanţă de 50 de metri de biserică, se află un turn-clopotniţă, datând din secolul al 17-lea.
Catapeteasma a fost confecţionată din lemn de tei şi are şapte metri lăţime. Ea datează din 1788 şi cuprinde 40 de icoane, majoritatea acestora fiind pictate în secolul al 18-lea.
La începutul secolului al 20-lea, toate construcţiile anexe ale bisericii, cu excepţia turnului-clopotniţă, erau deja în ruină. Casa egumenească nu mai exista, rămânând acolo doar o pivniţă. De aceea, clădirile anexe au fost demolate prin „Planul de sistematizare a Centrului Civic al Iaşului” din anul 1983.
De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată de mai multe ori – în 1786, 1836 şi 1880, 1994.
În prezent, lăcașul de cult al mănăstirii funcționează ca biserică de parohie.
Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor