Aniversarea a trei ani de la Sfințirea Catedralei Naționale. Moaștele Sf. Ecaterina, din nou la Paraclis

De Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, românii aniversează momentul istoric în care a fost sfințit Altarul Catedralei Naționale, în data de 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. La împlinirea a trei ani de la eveniment, la paraclisul acesteia, va oficia Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Ca și anul trecut, racla cu un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina, de la Paraclisul Reședinței Patriarhale, va fi dusă spre cinstire la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).

„Programul liturgic al acestei sărbători la Paraclisul CMN, va începe în această seară, miercuri 24 noiembrie, cu Slujba Vecerniei şi a Litiei, începând cu orele 18.00. Joi, 25 noiembrie, începând cu orele 08.00 va urma Slujba Utreniei, iar la 09.30 Sfânta Liturghie. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment este Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, care va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu părinţii slujitori ai Paraclisului”, a transmis pentru Basilica.ro Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal.

Sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale a avut în ziua de duminică, 25 noiembrie 2018, şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor, credincioşilor şi reprezentanților societăţii româneşti.

În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 24 noiembrie 2018, Patriarhul României a săvârşit în Catedrala Naţională o slujbă de pomenire a tuturor Eroilor neamului românesc, ale căror nume scrise pe pomelnice au fost așezate în piciorul Sfintei Mese din Altar.

„Edificarea şi sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului înseamnă de fapt împlinirea unui ideal, pe care noi l-am primit ca mandat, împreună cu Sfântul Sinod, cu clerul şi credincioşii, de la vrednicii noștri înaintași”, a spus la slujba de sfinţire, Patriarhul Daniel.

A urmat un adevărat pelerinaj. În perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2018 s-au închinat în altarul Catedralei Naţionale aproximativ 150.000 de persoane. Astfel, în pofida multor piedici din trecut sau din prezent, sfinţirea Catedralei Naţionale a însemnat „un moment de reînnoire a misiunii, o reîmprospătare spirituală pentru un nou început”, cum l-a numit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…