Aniversarea a 60 de ani de viață a Patriarhului României pe Colina Bucuriei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează astăzi, 22 iulie 2011, împlinirea vârstei de 60 de ani.

Cu prilejul acestui moment aniversar, de la orele 8:00, Patriarhul României a sfințit pictura și catapeteasma recent restaurate din paraclisul istoric cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniel și Cuvioasa Parascheva” al Reședinței Patriarhale.

Apoi, la Catedrala Patriarhală din București, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentaților bisericilor și cultelor din țară, autorităților centrale și locale, precum și a numeroși credincioși, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal a oficiat, începând cu ora 11:00, slujba Te Deum-ului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La final slujbei de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a adresat Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, un mesaj frățesc și a oferit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfintei Treimi, în numele tuturor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de mulțumire.

„În această zi am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru darurile pe care le dăruiește fiecărui om și pentru ajutor dat de Dumnezeu, de Sfânta Treime, pentru ca darurile să poată fi cultivate și să devină roditoare”, a spus, printre altele, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretar al Sfântului Sinod a dat citire „Actului Aniversar” al Permanenței Consiliului Național Bisericesc și al Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, tipărit pe pergament, și a oferit Patriarhului României o cârjă arhierească, semnul văzut al învestirii de către Dumnezeu cu puterea de a conduce Biserica Ortodoxă Română.

Totodată, Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei a transmis Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un mesaj din partea Bisericii Ortodoxe a Eladei și a oferit Preafericitului Părinte Daniel un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul și a oferit o icoana cu chipului Sfântului Cuvios Gheorghe.

„Am dori să lăsăm o dovadă a prețuirii noastre cu prilejul venirii aici, de aceea și darul nostru are o semnificație duhovnicească, de vreme ce sunteți conducătorul spiritual al poporului român și unul din Patriarhii importanți ai Bisericii Ortodoxe Răsăritene. Avem bucuria să vă oferim un fragment din sfintele moaște al Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul, care a adormit întru Domnul la Drama în 1909, un sfânt foarte popular în Grecia”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Apoi, începând cu ora 12:00 în sala Aula Magna Teoctist Patriarhul din incinta Palatului Patriarhiei a avut loc un moment festiv în cinstea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul a debutat prin citirea mesajelor festive adresate Preafericirii Sale. Astfel, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dat citire mesajului Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu; dl. Consilier de Stat, Gheorghe Anghelescu a dat citire mesajului Președintelui României, dl. Traian Băsescu; dl. Mircea Geoană, Președintele Senatului României, a adresat un mesaj de felicitare Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române; a urmat apoi mesajul Premierului României, dl. Emil Boc, care a fost citit de către dl. Adrian Lemeni, Ministru Secretar de stat pentru Culte; domnul Academician Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române, a adresat, de asemenea, un mesaj de felicitare; totodată, dl. Ioan Pânzaru, Rectorul Universității București, a adresat Preafericirii Sale un cuvânt de felicitare cu ocazia acestui moment aniversar.

Evenimentul a continuat cu Lansarea albumului aniversar „Lucrând spre zidirea Bisericii” apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, album prezentat de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

De asemenea, a fost lansat volumul omagial „Euharistirion Patriarhului Daniel al României”, apărut la Editura Basilica. Prezentarea volumului omagial a fost făcută de Dl. Acad. Prof. Emilian Popescu.

Totodată, cu ocazia acestui moment deosebit din viața Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezentat filmul documentar „Devenire întru slujire” realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române.

La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare.

Comentarii Facebook


Știri recente