Aniversare: Zece ani de Arhiepiscopie la Roman

La împlinirea a 10 ani de la ridicarea Eparhiei Romanului şi Bacăului la rangul de Arhiepiscopie, liturghia din Catedrala eparhială a fost prezidată duminică de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Omilia a fost rostită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu al Olteniei care a evidenţiat semnificațiile Pildei Semănătorului.

Ierarhul a vorbit despre rodirea cuvântului lui Dumnezeu în inima omului prin împlinirea poruncilor Evangheliei şi a explicat „înțelesul profund teologic al actului creației lumii prin Dumnezeu Cuvântul”.

După slujbă, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a reiterat momentul solemn din data de 13 septembrie 2009.

„Amintiți-vă că acum zece ani când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent în eparhia noastră, într-o unitate de simțire și de gând, s-a pecetluit ridicarea în rang a acestei de Dumnezeu păzite eparhii și la acea dată Părintele Patriarh a venit aici, în această eparhie istorică din centrul Moldovei, și a semnat Gramata Patriarhală”.

Cu prilejul acestui moment important pentru Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a fost alcătuit un hrisov omagial, semnat de cei şase ierarhi prezenţi la manifestările religioase şi culturale de la Roman, informează eparhia.

Slujba de Te Deum a fost oficiată de Episcopul vicar al Eparhiei Aradului, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul. Ierarhul a dat citire mesajului Părintelui Patriarh Daniel intitulat „10 ani de rodiri întru binecuvântată slujire”.

Cuvântările au fost încheiate de Mitropolitul Laurenţiu care i-a felicitat pe clericii şi credincioşii eparhiei pentru realizările împlinite în ultimii 10 ani.

„Înaltpreasfinția Voastră, primiți din partea noastră dragostea, prețuirea și mulțumirea pentru legătura strânsă care există între eparhiile noastre. Adresez Întâistătătorului acestei eparhii, clerului și credincioșilor cele mai alese gânduri și felicitări”, a precizat Mitropolitul Ardealului.

Înainte de oficierea liturghiei a avut loc sfințirea Centrului cultural-administrativ „Sf. Ierarh Dosoftei” în care a fost vernisată o expoziţie dedicată patronului spiritual al clădirii inaugurate.

În şedinţa din iunie 2009, Sfântul Sinod a hotărât ca Episcopia Romanului să fie ridicată la rangul de arhiepiscopie în contextul împlinirii a 600 ani de existenţă.

Proclamarea oficială a hotărârii a avut loc în 13 septembrie 2009, în prezența Patriarhului Daniel.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente