Aniversare: Mitropolitul Andrei împlinește un deceniu de slujire la Cluj

Părintele Mitropolit Andrei aniversează marți un deceniu de slujire la Cluj. Cu acest prilej, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” va fi organizat un eveniment omagial transmis live pe pagina de Facebook a Radio Renașterea.

La eveniment vor lua cuvântul Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, acad. Emil Burzo, președintele filialei clujene a Academiei Române, și Părintele Profesor Ioan Chirilă de la Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Evenimentul va fi punctat de momente muzicale oferite de Cvartetul coral mixt Synavlia.

Ceremonia, transmisă în direct pe pagina de Facebook de Radio Renașterea și Agenția de știri Basilica, începe marți, de la ora 18:00.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț s-a născut la 24 ianuarie 1949 la Oarţa de Sus, în judeţul Maramureş. A  urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti și Institutul  Teologic  de  Grad  Universitar  din  Sibiu (absolvit în 1978). În 1978 a fost hirotonit preot de Arhiepiscopul Clujului Teofil Herineanu.

Între  1990  și 2011 a fost episcop, apoi arhiepiscop de Alba Iulia.  În această perioadă a înfiinţat Tipografia Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a tipărit câteva mii de titluri până în prezent, şi Editura Reîntregirea, indexată de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior – CNCSIS.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” și al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia din Alba Iulia. În 1998 a devenit doctor în Teologie al Facultății de Teologie din Bucureşti.

În 25 martie 2011 a fost întronizat Mitropolit  al  Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Părintele Mitropolit Andrei este  autorul  a 17 cărţi şi monografii de specialitate. La iniţiativa şi sub coordonarea sa au fost retipărite trei monumente ale literaturii vechi religioase din Transilvania: Psaltirea de la Alba Iulia din 1651,  Noul Testament de la Bălgrad din 1648 şi Molităvnicul din 1689 de la Bălgrad.

Ierarhul a creat la Alba Iulia și prima structură de asistenţă socială a Bisericii  Ortodoxe  Române: Filantropia  Ortodoxă. Ulterior, aceasta a devenit cea mai ramificată reţea eparhială din România, cuprinzând astăzi aproape 570 de unităţi de asistenţă socială sub patronajul Bisericii: orfelinate, case de copii de tip familial, cămine de bătrâni, cantine sociale, cabinete medicale.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente