An omagial 2019 | Arhiepiscopul Casian a vizitat comunitatea din Nămoloasa Sat

Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a vizitat joi comunitatea din Nămoloasa Sat, judeţul Galaţi.

Acţiunea este parte din calendarul activităţilor misionare, medicale şi social-filantropice, desfăşurate în Postul Mare la nivelul eparhiei, cu precădere în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În această localitate, ierarhul a făcut pentru început o vizită elevilor de la clasele primare şi gimnaziale din cadrul Şcolii din localitate, situată în imediata apropiere a bisericii parohiale, binecuvântându-i pe toţi şi oferindu-le cărţi de rugăciune şi iconiţe.

În biserica parohială, a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite de un sobor de preoţi din cercul misionar al acestei zone şi a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care a participat şi Arhiepiscopul Casian, în prezenţa multor elevi, a cadrelor didactice, şi a numeroşi credincioşi.

După Taina Sfântului Maslu, Părintele Arhiepiscop a rostit un cuvânt în care a vorbit despre importanţa satului românesc, spaţiu „binecuvântat de Dumnezeu în care credinţa, rugăciunea şi bunătatea sunt mult mai prezente şi este locul în care tinerii de astăzi pot învăţa multe lucruri folositoare”.

Ierarhul a oficiat şi o slujbă de pomenire pentru preoții, învățătorii și primarii acestei comunități trecuți la cele veșnice, în contextului Anului 2019, declarat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic şi a bolilor cronice.

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi medicamente gratuite în valoare de 4.500 lei.

Slujirea misionară a fost continuată la casele unor credincioşi vârstnici care au primit din partea Consiliului şi Comitetului parohial daruri de alimente și obiecte de uz casnic.

La final, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita o expoziţie tematică organizată în acest an de parohie cu sprijinul Consiliului local, în care sunt prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Expoziţia aduce în atenţia tinerilor din localitate, dar şi a celor care vizitează această comunitate situată în Câmpia Siretului Inferior, tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente