An omagial 2017 | Facultatea de Filosofie din București a găzduit conferința Imagine, icoană şi cuvânt

Facultatea de Filosofie din București a găzduit vineri conferința intitulată Imagine, icoană şi cuvânt. Evenimentul a fost prilejuit de celebrarea anului 2017 ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești, potrivit deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul primei sesiuni de comunicări au susținut referate: părintele Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Romulus Brâncoveanu, Decanul Facultății de Filosofie, și părintele Nicușor Beldiman de la Facultatea de Teologie din București.

Cuvântul de deschidere a aparținut profesorului Brâncoveanu. Acesta a precizat că manifestarea culturală adună teologi și filosofi care au prilejul să discute despre semnificația și simbolistica icoanei.

În continuare, Părintele Ștefan Buchiu a expus un referat în care a prezentat argumentele teologilor cu privire la combaterea idolatriei. În acest sens, el a oferit un exemplu din opera Părintelui Dumitru Stăniloae în care se precizează că idoli că sunt un simplu rod al imaginației, iar icoana mărturisește omnisciența lui Dumnezeu.

La rândul său, părintele Nicușor Beldiman a vorbit despre importanța și semnificația icoanei în viața credincioșilor ortodocși. Acesta a subliniat că în Ortodoxie nu se poate vorbi despre sfintele icoane decât numai cu evlavie pentru că prin ele Dumnezeu privește în sufletul credincioșilor, iar aceștia se deschid spre cele divine.

Acțiunea culturală a fost organizată de Facultatea de Filosofie în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității din București.

 

 Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente