An comemorativ 2018 | Părintele Gheorghe Creţu a fost evocat la Facultatea de Teologie Ortodoxă

La Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti a fost evocat luni Părintele Gheorghe Creţu, prin proiectarea video a unui documentar intitulat Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României, elaborat în cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon.

Proiectul a fost prezentat în Power Point în timpul cursului de Misiologie ortodoxă.

După prezentare, Pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan, titularul cursului, a evidenţiat că prezentarea a captat atenţia „pentru că aduce un suflu nou care, prin evocarea portretului preotului militar ce s-a jerfit pentru întregirea ţării, înviorează şi angajează tinerii în sensul că se poate şi altfel, adică să ieşim dintr-o letargie care conduce la mentalitatea tinerilor potrivit căreia «nu mai este decât de plecat din această ţară»”.

Printre participanţi a fost şi Pr. lect. univ. dr. Sorin Pitic de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, a apreciat că „prezentarea Părintelui Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României constituie un moment important prin care se pune în valoare lucrarea, misiunea şi slujirea unor preoţi militari deosebiţi, aşa cum a fost părintele Gheorghe Creţu”.

Proiectarea video a inclus şi fotografii din arhiva personală a strănepoatelor părintelui Gheorghe C. Crețu, doamnele Ileana Guran şi Ana-Maria Schwab. Doamna Ileana Guran a apreciat că „dreptatea, curajul, patriotismul, solidaritatea, implicarea sunt valori transmise din străbuni familiei părintelui Creţu, valori pe care sperăm să le insuflăm şi mai departe tuturor românilor”.

Prezentarea a fost completată de interpretarea unui scurt fragment din piesa de teatru Osânda cărţilor – Apărători ai Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România, făuritori ai Marii Uniri de actriţa Simona Pandele care a ilustrat atmosfera Primului Război Mondial la care a luat parte preotul căpitan în rezervă Gheorghe C. Creţu.

Părintele dr. Teleanu Bogdan-Aurel a explicat că prezentarea „ne ajută să reevaluăm momentul Unirii Basarabiei cu patria mamă şi să reconsiderăm contribuţia unora din făuritorii Marii Uniri la Întregirea României, îndreptând cercetările istorice în direcţia cea bună. E vorba de o evoluţia a cercetărilor întreprinse în cadrul aşezământului cultural Ateneului Sfântului Pantelimon”.

Toţi studenţii prezenţi la acest curs inedit de Misiologie ortodoxă au primit în dar din partea organizatorilor volumul Osânda cărţilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…