An comemorativ 2017 | Patriarhul Justinian evocat în cercul pastoral desfăşurat la Parohia Câlnic

Parohia Câlnic a găzduit joi, 19 octombrie, întâlnirea Cercului pastoral-misionar Reșița Nord. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel de un sobor de preoți, în prezenţa PS Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită o omilie pe baza textului biblic aferent Duminicii a 23-a după Rusalii de părintele Ilie-Adrian Murariu de la Parohia Zorlențu Mare. Apoi, părintele Solomon-Alin Ipate de la Parohia Remetea-Pogănici a prezentat o cateheză cu tema Sfântul Apostol și Evanghelist Luca – primul iconar creștin, a informat Darius Herea.

La finalul slujbei, în contextul anului comemorativ 2017 în Patriarhia Română, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru patriarhul Justinian Marina, episcopul Veniamin Nistor și toți clericii și credincioșii care au suferit în timpul comunismului, apărând Ortodoxia. De asemenea, tot în incinta Bisericii Parohiei Câlnic, a avut loc și vernisarea de icoane vechi a cercului pastoral-misionar.

PS Lucian a apreciat modul cum îşi desfăşoară preoţii misiunea şi a subliniat că întâlnirea de la Parohia Câlnic a încheiat, pe anul acesta, seria conferinţelor susţinute în cadrul Cercurilor pastorale.

Este ultima întrunire cu preoții noștri pe Cercurile pastoral-misionare. Am căutat ca înainte de întâlnirea Sfântului Sinod al Bisericii noastre, din 28 octombrie, să încheiem și noi acest circuit duhovnicesc prin Eparhia Caransebeșului, poposind în cele 10 Cercuri pastoral-misionare. Astăzi am încheiat acest circuit, bucurându-ne că și aici preoții îți fac datoria și doresc să intensifice pastorația și misiunea, a spus Preasfinţia Sa.

În cea de-a doua parte, a avut loc conferința în cadrul căreia au fost prezentate referate centrate pe anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și a anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

După susţinerea prelegerilor, au avut loc discuții de aprofundare ale temelor dezbătute, dar și discuții despre misiunea și pastorația fiecărui preot în parohia pe care o păstorește.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente