An comemorativ 2017 | Congresul Internaţional de Teologie, la final

Congresul Internaţional de Teologie intitulat Viaţa Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – persecuţie, rezistenţă şi mărturisire a ajuns la final. Ultima sesiune de comunicări a avut loc miercuri, 25 octombrie 2017, la Palatul Patriarhiei. Pe parcursul celor două zile, preoți, profesori și specialiști din țară și străinătate au prezentat referate ce au avut ca tematică Anul comemorativ 2017.

În a doua zi a evenimentului, Părintele Patriarh Daniel a oferit participanților diploma și medalia comemorativă Justinian Patriarhul.

Adresându-se celor prezenți, Patriarhul României a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare. În cadrul aceluiași cuvânt, Părintele Patriarh a amintit și de tinerii români care au luptat pentru libertate în decembrie 1989.

La revoluția din decembrie 1989 o mulțime de tineri, care au învățat Tatăl nostru din familie, au ieșit pe străzi și au cerut libertatea care adesea se câștigă adesea prin jertfă. Avem datoria să exprimăm recunoștință și respect pentru generația celor care au pătimit pentru păstrarea dreptei credințe. Să folosim experiența Crucii și a Învierii pe care au trăit-o ei ca îndemn de înnoire și de aprofundare a vieții spirituale, a precizat Preafericirea Sa.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal, a spus faptul că prin prelegerile prezentate au fost evidențiate dificultățile acelor vremuri, dar și personalitatea providențială a Patriarhului Justinian.

În cadrul comunicărilor prezentate am aflat despre marea tragedie prin care au trecut Bisericile Ortodoxe Surori. Aceste prelegeri au scos în relief personalitatea complexă și providențială a Patriarhului Justinian care în vremuri la fel de grele a avut inspirația să găsească o formulă câștigătoare în favoarea supraviețuirii și chiar a dezvoltării Bisericii, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.

La lucrările congresului  au participat reprezentați ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate. De asemenea, au fost prezenți delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori din Rusia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Albania, Cehia și Slovacia care au avut de suferit în perioada comunistă.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente