An comemorativ 2017 | 6 iunie 1948 – Intronizarea Patriarhului Justinian Marina în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Justinian a fost intronizat în demnitatea de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române în data de 6 iunie 1948. În debutul evenimentului a fost oficiată o slujbă de Te Deum în Catedrala Sfântul Spiridon – Nou.

Înmânarea cârjei patriarhale a avut loc în Aula Palatului Marii Adunări Naţionale. De față au fost prezenți: membrii Sfântului Sinod, ai Guvernului, diplomați și demnitari ai statului, clerici și credincioși.

La intronizarea Părintelui Patriarh Justinian au fost prezenți și reprezentanți ai unor Biserici Ortodoxe Surori. Din partea Bisericii Ruse au participat Mitropolitul Nicolae de Krutiţa și Kolomna şi Episcopul Arsenie de Kalinin, iar din partea Bisericii Bulgare, Mitropolitul Chiril de Plovdiv, viitorul patriarh, şi Episcopul Partenie de Levski.


Ioan Marina s-a născut la 22 februarie 1901, în satul Suieşti, din judelul Vâlcea, în familia unor agricultori, buni creştini, de la care a moștenit educația creștină și calitățile de bun administrator.

La vârsta de 34 ani a suferit pierderea soției în data de 18 noiembrie 1935, urmând să crească singur cei doi copii ai săi: Silvia și Ovidiu. La 25 august 1939 preotul Ioan Marina a fost mutat de la direcția seminarului la conducerea tipografiei eparhiale.

Peste câțiva ani, la propunerea Mitropolitului Irineu Mihălcescu, Sfântul Sinod, în ședința din 30 iulie 1945, a aprobat alegerea preotului Ioan Marina în cel de-al doilea post de arhiereu-vicar, nou înființat, la Mitropolia Moldovei, și i-a acordat rangul ierarhic de Arhiereu, cu titulatura de Vasluianul.

În data de 16 august 1947 mitropolitul Irineu Mihălcescu, fiind înaintat în vârstă și bolnav, s-a retras din scaun. Arhiereul-vicar Justinian Vasluianul a fost numit de Patriarhul Nicodim locțiitor al scaunului mitropolitan, până la alegerea titularului.

Întrunit la București, în ziua de 19 noiembrie 1947, sub președinția Mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei pe arhiereul Justinian Marina.

În cei trei ani cât a păstorit la Iași ca arhiereu-vicar și apoi mitropolit al Moldovei, IPS Justinian a depus eforturi imense pentru refacerea Eparhiei, crunt lovită de război și pârjolită de secetă.

La data de 27 februarie 1948, Patriarhul Nicodim Munteanu a trecut la cele veșnice, în vârstă de 83 de ani. Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit în capitala țării, la 24 mai 1948, a ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al României pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina.

Lucrarea sa pastorală, culturală, misionară, duhovnicească şi socială pentru binele Bisericii Ortodoxe Române reprezintă pentru noi cei de astăzi, ierarhi, cler şi credincioşi, un model luminos şi inspirator de fidelitate şi slujire a Mântuitorului Iisus Hristos şi a Bisericii Sale – Părintele Patriarh Daniel.

Al treilea patriarh al României a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 29 ani. Mormântul său se află, conform testamentului pe care l-a lăsat, în biserica Mănăstirii bucureștene Radu Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente