Ambasadorul Republicii Populare Chineze a vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

Excelenţa Sa, Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti s-a aflat vineri, 09 octombrie 2015, într-o vizită oficială la Galaţi, cu prilejul participării la lucrările celei de a X-a ediţii a Conferinţei „Zilele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România”, cu tema „Dezvoltarea companiilor prin inovare”,organizată de Academia de Ştiinţe Tehnice din România, cu sprijinul Universităţii „Dunărea de Jos”, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Programul Excelenţei Sale la Galaţi a inclus şi vizitarea Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, undea fost întâmpinat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care a arătat că prezența ambasadorului Republicii Populare Chineze la Galaţi şi, în chip special, la Muzeul eparhial este „o onoare şi o imensă bucurie, pentru că nu am întâmpinat doar un diplomat, ci şi un mare om de cultură, de spiritualitate şi un iubitor de artă. Avem convingerea că prin astfel de momente se pot întări frumoasele legături tradiţionale între artele şi culturile celor două popoare!”.

Vizitând Muzeul eparhial al Dunării de Jos, Excelenţa Sa a cunoscut numeroase aspecte ce privesc istoria, cultura si spiritualitatea de la Dunărea de Jos așezate în slujba poporului român, popor deschis şi spre alte culturi sau civilizaţii.

Excelenţa Sa a apreciat foarte mult exponatele şi a prezentat unele realități similare din istoria, cultura şi arta poporului chinez: ”Vizita de astăzi reprezintă o veritabilă oportunitate de a cunoaște în profunzime o parte însemnată a culturii poporului român și, în special, a Galațiului. Amabilitatea și căldura cu care ne-a întâmpinat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian ne-a făcut să ne simțim ca acasă. De aceea, îmi mărturisesc încrederea că prin cultură și prin cunoașterea reciprocă a valorilor spirituale, oamenii din diferite țări și contexte culturale, pot intensifica cooperarea dintre dânșii într-o comuniune deplină, spre binele și progresul tuturor!”.

Totodată, a fost vizionată şi expoziţia de artă modernă și sculptură „Panaite Chifu – Mystikosmidea”, care se află în Pavilionul de Expoziţii Temporare, parte din această expoziţie fiind prezentată şi în China.

De altfel, exponatul din bronz Amprenta unor lumi pierdute, prezent în expoziția de la Galați prin mărturie fotografică, a fost realizat de maestrul Panaite Chifu în anul 2010, în orașul Tongling din China.

La finalul întrevederii, distinsul oaspete a fost invitat să semneze în Cartea de Aur a Muzeului eparhial și i-au fost oferite Albumul Palatului Episcopal și alte lucrări de referință apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La eveniment a luat parte întregul corp diplomatic ce l-a însoţit pe parcursul vizitei de la Galaţi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Comentarii Facebook


Știri recente