Am avut, avem şi vom avea o copilărie frumoasă: Interviu cu Episcopul Macarie

Episcopul Macarie al Europei de Nord a acordat un interviu cotidianului „Răsunetul” în care a explicat cum petrecea perioada Nașterii Domnului în copilărie: „Am avut, avem şi vom avea o copilărie frumoasă”.

Interviul a fost realizat în casa donată de Episcopul Macarie al Europei de Nord comunității sale natale de pe Valea Țipleșului.

„Suntem la obârşii, în casa tradiţională a văilor Ţibleşului. În această casă a locuit unchiul Ioan şi mătuşa Raveca, cu toţi ceilalţi din familia mare, între care şi cunoscuta Olimpia Deneş. Mă bucură că, în acele din urmă, această casă am putut să o cumpăr şi s-o donez comunităţii”.

„În această casă străveche am adunat cele mai preţioase odoare – iată, ne adunăm şi noi, inclusiv acum, în prag de Crăciun, pentru a colinda şi pentru a ne bucura împreună, pentru că aceasta înseamnă prăznuirea: bucuria de a fi împreună şi de a-L lăuda şi a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Preasfinția Sa.

„Veneam a colinda în această casă, mai ales că veneam la rudeniile mele şi am fost foarte apropiat de toţi bătrânii care locuiau în casele străvechi de odinioară”.

Colindele

Preasfințitul Părinte Macarie a subliniat importanța duhovnicească a colindelor, evidențiind profunzimea cântecelor tradiționale românești, ca fiind „creaţii populare de mare profunzime teologică”.

„Aceste străvechi colinde, ca şi toate colindele din arealul nostru românesc, sunt pline de mireasmă duhovnicească şi sunt foarte profunde”.

„Este o mare binecuvântare pentru că prin colindători noi Îl primim pe însuşi Hristos Pruncul care de o mie de ori dacă s-ar naşte în ieslea Betleemului, dacă nu se naşte şi în ieslea inimii tale, scump frate şi scumpă soră, totul este în zadar”, a evidențiat Episcopul Europei de Nord.

Vorbind despre primirea colindătorilor în casele pregătite de sărbătoare, Preasfințitul Părinte Macarie a remarcat că „Îl primim pe Însuşi Hristos în casa noastră şi, mai cu seamă, în casa inimilor noastre. Şi se cuvine să deschidem larg poarta inimii noastre ca să-I facem sălaş Pruncului Iisus ca El Însuşi să-şi deschidă larg braţele Sale şi să ne primească în raiul desfătării, să ne primească în Împărăţia Sa”.

Episcopul colindător

Preasfințitul Părinte Macarie a fost întrebat cum se simte Crăciunul în Laponia, supranumită „țara lui Moș Crăciun”, care este în Episcopia Europei de Nord.

„Eu în toată vremea mă simt un episcop colindător, un episcop pelerin, nu doar acum de Crăciun, ci sunt colindător în toată vremea pentru că străbat distanţe foarte mari, sunt foarte întinse ţinuturile pe care le păstoresc şi eu însumi, aşa cum am spus acum 15 ani, spun şi acum, sunt în continuare un episcop pelerin, un episcop colindător plecat din acest colţ de rai ţibleşan în lumea largă pentru a-L vesti şi a-L mărturisi pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

„Vestesc totdeauna Evanghelia la fereastra inimii tuturor. De Crăciun întotdeauna se colindă, la români, la fereastră, pe pridvor, pe târnaţ, cum spunem noi, pe prispă, la fereastră. De aceea, şi în colindă spunem că vă colindăm la fereastra inimilor voastre”.

„Eu vestesc vestea cea bună la fereastra inimilor tuturor pretutindeni, şi mai la sud, şi mai la nord, până dincolo de Cercul Polar, în Laponia”.

„De la Moş Crăciun, personificarea sărbătorii, învăţăm, în mod deosebit, bunătatea şi dăruirea. Şi noi, aşa cum ne spun colindele, trebuie să fim buni şi tot mai buni nu doar la sărbătoarea Naşterii, ci în toată vremea, şi când suntem trişti, şi când suntem voioşi trebuie să fim buni, mai cu seamă cu aproapele nostru însingurat şi suferind”.

La finalul interviului, Preasfinția Sa a transmis: „nu uita, scump frate şi scumpă soră, să devii braţele milostive ale Mântuitorului Iisus Hristos pentru semenul suferind şi însingurat şi pentru cel care are nevoie de umărul tău în purtarea crucii suferinţei”.

Citește interviul integral pe Răsunetul.ro.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente