Altarul de vară al Bisericii Vicovu de Jos a fost sfințit la a 150-a aniversare a lăcașului de cult

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a sfințit marți 2 octombrie altarul de vară al Parohiei Vicovu de Jos în ziua aniversării a 150 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcașului de cult.

În omilia rostită după Sfânta Liturghie ierarhul a spus celor prezenți că bucovinenii „au ținut cu toată sfințenia să rămână ortodocși. Prin trăirea vieții lor și prin faptele săvârșite de ei și mai ales prin sfintele slujbe și sfintele lăcașuri de închinare”.

Aceștia „si-au mărturisit credința și viața lor în cele mai frumoase feluri, fie prin slujbele și cântările bisericești, fie prin obiceiurile din viața de familie de cinstire a înaintașilor, a părinților, a moșilor și a strămoșilor, fie prin portul popular” a mărturisit Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a privit la tinerii îmbrăcați în costum popular și a subliniat că se gândește „permanent la sufletele lor care țin la ce este frumos în felul lor, pentru că frumusețea costumului popular este sfântă”.

Arhiepiscopul Pimen a subliniat că „frumusețea portului național întărește sufletele în dragostea și respectul față de cultura și arta creștină ortodoxă și față de înaintașii noștri”.

La această slujbă au participat oficialități locale, preoți din alte localități, elevi și credincioși din Vicov.

Totodată, în aceeași zi biserica sărbătorește 150 de ani de la punerea pietrei de temelie și 140 de ani de la prima  târnosire, oficiată de Mitropolitul Teoctist al III-lea. 

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente