Alegeri pentru organismele deliberative și executive din Patriarhia Română

2014 este pentru Patriarhia Română anul în care se fac noi alegeri pentru organismele deliberative și executive parohiale, eparhiale și centrale. Până acum s-au desfășurat, deja, alegerile la nivel de parohie.

„În lunile ianuarie și februarie suntem în prima etapă în care se constituie noile Adunări la nivel de parohie și se aleg noile organisme executive, Consiliul și Comitetul la nivel de parohie. Apoi, potrivit calendarului stabilit de Sfântul Sinod încă din luna octombrie a anului trecut în luna martie vor demara alegerile pentru noile Adunări la nivel de eparhie, iar Adunările eparhiale vor aduna din sânul lor reprezentanți pentru Adunarea Națională Bisericească și totodată vor desemna nouă membri care să facă parte din Consiliul eparhial alături de membrii de drept care sunt consilierii eparhiali”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Alexandru Gherasim de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Un organism cheie în structura Bisericii Ortodoxe Române este Adunarea Eparhială. Acest for este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale dintr-o eparhie.

„Adunarea eparhială, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române, are un număr fix de membri. 30 de membri din care 10 sunt clerici și 20 sunt mireni. Cei 30 de membri sunt aleși în cele 10 circumscripții electorale”, a mai explicat Pr. Lect. Alexandru Gherasim.

Potrivit calendarului stabilit, procesul electoral se va încheia la începutul lunii iulie.

„În calendarul stabilit de Sfântul Sinod sunt lăsate date alternative și pentru alegerea la nivel de parohie începând cu constituirea Adunării Eparhiale și pentru constituirea Consiliului și Comitetului și la fel și pentru alegerile pentru Adunarea Eparhială, dar cert este că la sfârșitul lunii iunie va trebui încheiat acest întreg proces astfel încât la începutul lunii iulie Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române să poată convoca Noua Adunare Națională Bisericească care este formată din câte trei membri reprezentând fiecare eparhie”, a adăugat Pr. Lect. Alexandru Gherasim.

Calendarul alegerilor a fost stabilit de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 29 octombrie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente