Album monografic dedicat Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

La finele anului trecut a apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române volumul „Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Album monografic”.

Tipărit în condiții grafice de excepție, volumul prezintă reperele istorice, edilitare și spirituale ale acestui lăcaș de cult înființat cu scopul de a sprijini prin rugăciune construirea primei Catedralei reprezentative a neamului românesc.

„Începerea lucrărilor efective la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului (2010) ne-a arătat necesitatea unui spațiu liturgic, atât pentru consilierea duhovnicească a muncitorilor și personalului de conducere din șantier, cât și pentru împlinirea rugăciunilor zilnice către Preamilostivul Dumnezeu spre ajutor în buna desfășurare a lucrărilor de construire, pentru ziditorii și lucrătorii care muncesc pe șantier, dar și pentru ctitorii și donatorii care contribuie la înălțarea acesteia”, scrie Părintele Patriarh Daniel în Cuvântul înainte.

Cartea are șase secțiuni. Prima este dedicată istoriei și rolului misionar și spiritual al paraclisului, următoarele două sunt dedicate odoarelor – Icoana Maica Domnului „Prodromița” și Racla cu moaștele Sf. Ioan Gură de Aur –, a treia secțiune explică hramurile și alegerea lor, iar ultimele două părți ale cărții detaliază activitatea filantropică a Voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, respectiv repere din istoria construirii Catedralei Naționale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fixat drept hram principal al paraclisului sărbătoarea Învierii Domnului, ca o reparație morală sau o lumină de Înviere pentru cele cinci biserici răstignite de regimul comunist ateu, pentru a face loc Casei Republicii sau Palatului Poporului.

Volumul a fost lansat în noiembrie, la împlinirea a zece ani de la sfințirea Paraclisului Catedralei Naționale, sau al Catedralei Mântuirii Neamului.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente