Alba Regalis: Drumul regilor români prin județul Alba, rută a unității naționale

Vineri a fost inaugurat la Alba Iulia un nou traseu cultural-turistic: Alba Regalis, care marchează traseul regilor României prin județul Alba. În parte, traseul se suprapune cu Ruta Unității Naționale certificată de Ministerul Turismului în 2020.

Traseul cultural a fost lansat prin dezvelirea unei plăcuțe cu cod QR plasată pe ansamblul Catedralei Încoronării din Alba Iulia.

Plăcuța are imprimată imaginea coroanei de oțel a Regelui Ferdinand I Întregitorul, iar codul QR însoțitor oferă mai multe informații despre ansamblul arhitectural construit în mod special pentru ceremonia încoronării.

Plăcuțe similare vor fi puse și la Blaj, Abrud, Câmpeni, Roșia Montană, acolo unde au avut loc vizite regale după Marea Unire. La alcătuirea traseului au contribuit cercetătorii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Traseul Alba Regalis a fost inaugurat vineri, 14 octombrie 2022. Foto: Consiliul Județean Alba

„Fiecare plăcuță va avea un cod QR care va spune o poveste, va conține un text cu ce s-a petrecut atunci, în timpul acestor vizite, precum și câteva fotografii din arhiva muzeului. Va fi o poveste care vrea să aducă turiști și care trebuie să spună nu doar povestea orașului, ci și povestea unor vizite regale”, a explicat muzeograful Ioana Rustoiu.

„Mulțumim celor care s-au implicat pentru realizarea acestui proiect binevenit și ne bucurăm că, în Alba Iulia, în cetatea Marii Unirii, pe lângă numeroasele povești de istorie vie și trăită, astăzi se mai adaugă încă una”, a spus Părintele Oliviu Botoi, Consilier cultural la Arhiepiscopia Alba Iuliei.

În faza inițială, ruta Alba Regalis are opt puncte de oprire: Palatul Cultural din Blaj, Primăria Abrud, Muzeul și Casa memorială „Avram Iancu”, Podul „Regele Ferdinand” din Câmpeni, Gara din Alba Iulia, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Sala Unirii din Alba Iulia, Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Ruta Alba Regalis a fost inaugurată vineri, 14 octombrie 2022, și cuprinde coduri QR care prezintă istoria locurilor marcate pe traseu. Foto: Consiliul Județean Alba

Edificiile și locurile vizitate de către Regii României în Județul Alba au o deosebită importanță istorică și culturală în eforturile de unire ale românilor, mare parte dintre acestea regăsindu-se și pe Ruta Unității Naționale 1848 – 1918 -1922, rută certificată de Ministerul Turismului în anul 2020.

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări care au marcat Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, primii suverani ai României Mari.

Vizitele regale la Alba Iulia

Mai 1919 – prima vizită a Suveranilor României în Transilvania unită: aceștia participă la evenimente în Țara Moților, la Alba Iulia și Blaj. Printre acestea s-a numărat și inaugurarea unui pod la Câmpeni.

Regele Ferdinand și Regina Maria la inaugurarea podului din Câmpeni în mai 1919. Sursa foto: Facebook / Alba Regalis

1921 – Regele Ferdinand și Regina Maria au vizitat șantierul viitoarei Catedrale a Încoronării

15 octombrie 1922 – Ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.

Aprilie 1923 – Regina Maria a participat alături de Principesa Elena la deschiderea Congresului Uniunii Femeilor Române din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Maria. Uniunea Femeilor Române din Alba Iulia aniversa atunci un deceniu de la întemeiere.

1924 – suveranii României au participat la centenarul nașterii lui Avram Iancu

20 mai 1929 – Regina Maria, Regina Elena și Regele Mihai, Principele Nicolae, Elisabeta și Ileana, au participat la Serbările Unirii de la Alba Iulia, prilej cu care a fost inaugurat și muzeul din incinta Catedralei Încoronării.

1934 – Regele Carol al II-lea a făcut o scurtă vizită la Alba Iulia

1936 – Regele Carol al II-lea a participat la Serbările ASTREI de la Blaj împreună cu fiul său, Mihai, care avea și titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

14 octombrie 1937 – Regele Carol al II-lea și Principele Mihai au participat la inaugurarea Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan” de la Alba Iulia.

23 decembrie 2007 – Regele Mihai a vizitat Alba Iulia, primind titlul de cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia.

Foto credit: Consiliul Juețean Alba

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente